Video: võitlus piraatidega Adeni lahel, 4. osa

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel päeval öö varjus piraadid silmist kaotanud Portugali sõjalaevalt NRP Corte Real märgatakse merel taas üht kahtlast paati, mis liigub otse nende suunas.

Laevalt saadetakse lähemale olukorda uurima merejalaväelased. Piraatide asemel leiavad nad aga tihedalt mehi, naisi ja lapsi täis topitud põgenikepaadi, mille reisijate eesmärk oli pääseda sõjast laastatud Somaaliast Jeemenisse.

Põgenikke lähedalt näinud Portugali mereväe fotograaf seersant Carlos Dias tunnistab NATO TV ajakirjanikule, et vaatepilt oli talle ränk. «Ma nägin väga palju inimesi väikeses paadis, ellujäämiseks sobimatus olukorras,» kirjeldab ta.

Diase jaoks tegi vaatepildi eriti masendavaks selles seltskonnas olnud umbes pooleteise- või kahe-aastane laps. «Nad ütlesid meile, et, jah, neil on vett ja toitu,» ütleb Dias. «Nad lihtsalt tahtsid oma teekonda jätkata.»

Diase sõnul oli näha, et paadist kallati pidevalt vett välja, see alus oli väga väike ja väga kehvas seisundis. «Ma tundsin väga palju, sest mul on endal umbes sama vana laps. Ja on kole, et maailmas on nii palju inimesi, kellele on ette nähtud nii nigel elu,» tunnistab fotograaf. «Ma tundsin enese võimetust ja kurbust. Sest me ei saa midagi teha selle vastu, mis maailmas juhtub.»

Adeni lahel lokkav piraatlus on paljude hinnangul vaid peegeldus sellest jubedusest, mis toimub praegu läbikukkunud Somaalia riigis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles