Moskva ootab Washingtonilt selgitusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruaris Vladivostokis toimunud meeleavaldus Ühendriikide imperialismi vastu ja agressiivse välispoliitika vastu.
Veebruaris Vladivostokis toimunud meeleavaldus Ühendriikide imperialismi vastu ja agressiivse välispoliitika vastu. Foto: SCANPIX

Venemaa ootab lähiajal Ühendriikidelt täiendavaid selgitusi avalduse kohta, millega Washington teatas kavatsusest loobuda Euroopa raketikaitsesüsteemi neljandast osast, ütles Venemaa alaline esindaja NATO juures Aleksandr Gruško täna.

Washington teatas hiljuti otsusest loobuda kavast paigutada Poolasse kaugmaa püüdurraketid.

«Me tahaksime mõista selle otsuse olemust. Me loodame, et ameeriklased annavad selle kohta lähiajal informatsiooni,» lausus Gruško täna Brüsselis toimunud videokonverentsi vahendusel.

Moskva nõuab Washingtonilt jätkuvalt õiguslikult siduvat garantiid, et raketikaitsesüsteem ei ole suunatud Venemaa strateegilise heidutuspotentsiaali vastu.

Gruško sõnul ei ole NATO laienemine suurendanud julgeolekut ning alliansi sõjalise taristu laienemine Venemaa piiride lähedale «ainult lisab eraldusjooni».

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ütles samal videokonverentsil, et NATO seisukoht, et raketikaitsesüsteem ei ole suunatud Venemaa vastu, ei ole muutunud.

USA kaitseminister Chuck Hagel teatas 15. märtsil, et Ühendriigid suurendavad vastuseks Pyongyangi «ennetava tuumarünnaku» ähvardusele peaaegu poole võrra Alaskal paiknevate püüdurrakettide arvu ning kinnitas plaani suurendada Jaapani raketikaitsesüsteeme.

Ühendriikide kaitse- ja poliitikaametnikud kinnitasid ülemöödunud nädalal Varssavis, et NATO Euroopa raketikaitsesüsteemi osana paigutatakse Poolasse sellegipoolest lühema tegevusraadiusega püüdurraketid.

Obama administratsiooni kava kohaselt paigutatakse 2018. aastal Poola põhjaossa Redzikowosse keskmaa püüdurraketid, mille eesmärk on kaitsta Euroopat võimaliku Iraani ohu eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles