ÜRO sõjaroimakohus mõistis kaks bosnia serblast 22 aastaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stojan Zupljanin.
Stojan Zupljanin. Foto: SCANPIX

ÜRO endise Jugoslaavia sõjaroimatribunal (ICTY) mõistis kolmapäeval kaks endist bosnia serblaste ametnikku 22 aastaks vangi nende rolli eest Bosnia moslemitest, horvaatidest ja teistest mitteserblastest «puhastamise» kampaanias aastatel 1992-1995 kestnud Bosnia sõja ajal.

«Käesolevaga mõistab kohus Mićo Stanišići ning tema alluva Stojan Župljanini 22 aastaks vangi,» lausus ICTY kohtunik Burton Hall.

Stanišić (58) on bosnia serblaste endine siseminister ning Župljanin (61) regionaalsete julgeolekuteenistuste juht. Mõlemale esitati süüdistused Bosnia sõja ajal mitteserblaste kallal toime pandud sõja- ja inimsusevastastes kuritegudes, seal hulgas mõrvades, piinamises, julmas kohtlemises.

«Kohus leiab, et kohtualuste tegude eesmärgiks oli etniliselt puhta Serbia riigi loomine,» sõnas Hall. «Nende teod ja tegematajätmised olid teadlikult suunatud ja aitasid oluliselt kaasa moslemite ja horvaatide eemaldamisele territooriumilt, mis pidi nende hinnangul saama osaks Serbia riigist,» lisas kohtunik.

Župljaninist sai hiljem bosnia serblaste poliitilise liidrid Radovan Karadžiči nõunik.

Stanišić andis ennast 2005. aasta märtsis võimudele üles ning vabastati mõne aja pärast. Tal lubati kohtuprotsessi alguseni vabaduses viibida. Župljanin, endine Krajina piirkonna politseiülem, peeti kinni 2008. aastal pärast üheksat aastat jooksus. Teda on sellest ajast saadik kõrge põgenemisriski tõttu vahi all hoitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles