Kraftwerkile ei antud Hiinas esinemiseks luba

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraftwerki jaanuarikuine kontsert Düsseldorfis.
Kraftwerki jaanuarikuine kontsert Düsseldorfis. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariigi võimud ei andnud Saksa ansamblile Kraftwerk luba riigis esinemiseks.

Elektroonilise muusika alustalaks peetaval Kraftwerkil keelati riigis esinemine, kuna ansambel toetas rohkem kui kümne aasta eest toimunud Tiibeti vabastamise festivali, teatas Hiina plaadifirma Modern Sky anonüümseks jääda soovinud allikas uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Sama plaadifirma pöördus Hiina RV kultuuriministeeriumi poole saamaks ansamblile luba esineda järgmisel kuul Pekingis toimuval iga-aastasel Strawberry Festivalil, kuid sai eitava vastuse.

«Me olime show juba korraldanud, kahju, et nad ei saa tulla, see on suur häbi,» lisas allikas.

Kõnealune kontsert, mis Hiina võime ärritas, toimus 1998. aastal Ühendriikides Washingtonis. Seal pidi üles astuma ka Kraftwerk, kuid halva ilma tõttu jäi plaanitud kontsert ära.

Hiina kultuuriministeerium pole väiteid kommenteerinud. Hiina riiklik väljaanne Global Times põhjendas kontserdi ärajäämist poliitiliste põhjustega, täpsustamata, milles need seisnevad.

Väidetavalt on Hiina võimud ka varem keeldunud andma riigis esinemiseks luba neile muusikutele, kes on kuidagi rahvavabariigi koosseisu kuuluva Tiibeti iseseisvumispüüdeid toetanud.

Näiteks pidi muusik Bob Dylan 2010. aastal ära jätma osa oma Aasia turnee kontsertidest, kuna Hiina valitsus ei andnud talle esinemiseks luba. Ka Dylan on avaldanud Tiibetile toetust.

Kaks aastat varem vihastas Hiina võime aga Islandi laulja Björk, kest oma kontserdi ajal nõudis laulu «Declare Independence» lõpus Tiibeti vabastamist Hiina okupatsiooni alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles