Venemaa peab India valurahanõuet ebatõenäoliseks

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukikandja Vikramaditya Venemaa Sevmaši laevatehases.
Lennukikandja Vikramaditya Venemaa Sevmaši laevatehases. Foto: SCANPIX

Kuigi India on avaldanud rahulolematust Venemaalt ostetud nõukogudeaegse lennukikandja üleandmise hilinemise pärast, peab Moskva kahjutasu maksmist ebatõenäoliseks.

Venemaa on korduvalt edasi lükanud varem Admiral Gorškovi ja nüüd Vikramadityana tuntud laeva Indiale üleandmise tähtaega. Venemaa sõnul antakse laev Indiale üle aasta viimases kvartalis.

Laev on kahe riigi vahel põhjustanud lahkhelisid, sest India ostis aluse juba 2004. aastal, kuid pole seda tänaseni kätte saanud. Kuigi India valitsus tasus 2004. aastal sõlmitud lepingus ettenähtud summa, on Moskva korduvalt teatanud, et vajab ümberehitustööde lõpetamiseks lisaressursse. Nii on laeva hind kerkinud algselt 750 miljonilt 2,3 miljardi dollarini, kuid Venemaa pole ümberehitus- ja moderniseerimistöödele viidates laeva tänaseni Indiale toimetanud.

India meedia on varem teatanud, et New Delhi võib nõuda Moskvalt ka valuraha. Meedias on spekuleeritud enam kui 100 miljoni dollari suurusest kompensatsioonist. Venemaa relvaeksportija Rosoboronexport  asejuht Viktor Komardin ütles uudisteagentuurile RIA Novosti, et India kahjunõue on siiski ebatõenäoline.

«Teoreetiliselt on Indial õigus seda teha. Kuid me usume, et me leiame sellele küsimusele sõbralikus õhkkonnas vastastikku kasuliku lahenduse,» märkis Komardin.

19 000 tonni kaaluvat lennukikandjat hakati ehitama 1978. aastal ning see anti Nõukogude Liidu merejõudude käsutusse 1987. aastal. 1994. aastal toimus laeval aga plahvatus, mis viis laeva teenistusest kõrvaldamiseni 1996. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles