Tiananmeni tudengijuht sai veresauna aastapäeva eel süüdistuse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina politseinikud Tiibetiga piirnevas Sichuani provintsis loosungeid maha võtmas.
Hiina politseinikud Tiibetiga piirnevas Sichuani provintsis loosungeid maha võtmas. Foto: Reuters / Scanpix

Tiananmeni protestide juht sai veresauna aastapäeva eel süüdistuse Hiina Rahvavabariigi pealinnas kahe aastakümne eest puhkenud tudengirahutuste endine liider on perekonna teatel arreteeritud kelmusesüüdistuse alusel vaid mõned nädalad enne meeleavalduste verise mahasurumise aastapäeva.


Pekingi tudengite autonoomse liidu kunagine juht Zhou Yongjun peeti kinni juba mitme kuu eest, kui ta üritas eelmisel aastal oma alalisest elukohast USAs naasta kodumaale, vahendas Reuters tema venna Zhou Lini infot.

41-aastasele mehele esitati viimase andmetel süüdistus edelapoolses Sichuani provintsis asuvas kodulinnas Suiningis ning selle kohta on täna saadetud perele ka kirjalik teavitus.

Süüdistuse üksikasju vend ei teadnud.

Zhou on aga sugulaste kinnitusel alalise USA elamisloaga, mistõttu võib tema arreteerimine tekitada pingeid Washingtoni ja Pekingi vahel.

Californias elanud mehe elukaaslane Zhang Yuewei nimetas süüdistust alusetuks. Tema sõnul on meest pärast piiriületust mullu septembris pikalt salaja kinni peetud.

«Esmalt süüdistati teda spioneerimises ja poliitilistes kuritegudes, kuid nüüd on nad asendanud selle finantspettuse süüdistusega,» tõdes Zhang.

Zhou oli juuratudeng, kes aitas organiseerida massiliikumist, mis nõudis Hiinas demokraatlikke reforme.

1989. aasta juuni alguses surus aga sõjavägi Pekingi südameks oleval Tiananmeni (Taevase Rahu) väljakul meeleavaldused jõuga maha. Selles veresaunas hukkus ametlikel andmetel sadu, kinnitamata info kohaselt aga isegi tuhandeid inimesi.

Pärast aastatepikkust vangistust põgenes tudengijuht 1993. aastal USAsse, kust ta üritas kodumaale naasta juba 1998. aastal. Ent siis mõisteti ta veel kolmeks aastaks «ümberkasvatusele tööga» ning mees läks alles 2002. aastal USAsse tagasi.

Eelmise aasta septembris üritas ta taas Hongkongi kaudu Hiina Rahvavabariigi põhialale siseneda, ent peeti kinni ja viidi pere sõnul hiljuti Suiningi üle. Zhangi sõnul oli ta tahtnud näha oma vana ja haiget isa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles