Põhja-Korea teatas sõjaseisukorra väljakuulutamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea võimud teatasid täna ühisavalduses, et Lõuna-Korea provokatsioonidega seoses on välja kuulutatud «sõjaseisukord» ja kõiki suhtlus lõunanaabriga leiab edaspidi aset vastavalt «sõjaaja seadustele».

«Kauakestnud olukord Korea poolsaarel, mis polnud ei sõda ega rahu, on lõpuks läbi,» märgiti riikliku uudisteagentuuri KCNA edastatud avalduses.

Põhja-Korea hoiatas ühtlasi, et igasugused edasised provokatsioonid kahe riigi piiril võivad vallandada täiemahulise sõjalise konflikti ja tuumasõja.

Põhja-Korea on viimastel nädalatel igapäevaselt esinenud niivõrd paljude kõikvõimalike ähvardustega Lõuna-Korea ja USA aadressil, et asjatundjate sõnul on juba raske midagi tõsiselt võtta.

USA strateegilised pommitajad lendasid neljapäeval Missouri osariigist Lõuna-Koreasse ja tagasi, demonstreerides ühisõppuste käigus täppisrünnaku võimekust. Seejärel andis Põhja-Korea juht Kim Jong-un käsu panna strateegilised raketid stardivalmis rünnakuks USA baasidele Lõuna-Koreas ja Vaikse ookeani piirkonnas.

USA kaitseminister Chuck Hagel ütles, et Pyongyangi sõjakad ähvardused Washingtoni ei hirmuta ning on valmis «mis tahes olukorraks».

NATO annab kollektiivse vastulöögi, kui Põhja- Korea peaks ründama alliansi liikme USA sõjalisi objekte, hoiatas ka NATO asepeasekretär Alexander Vershbow eile Moskvas. Vershbow sõnul aktiveeritakse Põhja- Korea rünnaku korral NATO aluslepingu artikkel 5, mille kohaselt käsitleb allianss rünnakut ühe liikme vastu rünnakuna kogu NATO vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles