Venemaa sillutab teed Putini järglasele

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin (vasakul) ja kaitseminister Sergei Šoigu.
Venemaa president Vladimir Putin (vasakul) ja kaitseminister Sergei Šoigu. Foto: SCANPIX

Venemaa võimuametnikud kaaluvad asepresidendi ametikoha taastamist, et tagada võimu sujuv üleandmine Vladimir Putini järglasele.

«Sellel on palju varjukülgi, kuna me ei taha naasta olukorda, mis oli Rutskoi ajal,» ütles anonüümsust palunud Kremli ametnik Moscow Timesile, viidates riigi endisele asepresidendile Aleksandr Rutskoile, kes sai kurikuulsaks 1993. aastal veriste oktoobrisündmuste aegu.

1991-1993 Venemaa asepresidendina töötanud Rutskoi pöördus toonase presidendi Boriss Jeltsini vastu ning sattus 1993. aasta oktoobris riigipöördekatses süüdistatuna vanglasse. Hiljem naasis amnestiaga vabastatud Rutskoi veel poliitilisele areenile, töötades Kurski oblasti kubernerina.

Pärast Rutskoid pole aga keegi Vene asepresidendina töötanud, kuna ametikoht kaotati uue põhiseadusega. Küll aga eksisteeris ametikoht ka NSVLi viimastel aastatel, kui asepresidendiks oli Gennadi Janajev, kes oli üks augustiputši juhte.

Analüütikud on viidanud, et asepresidendi koha taastamine annaks löögi Dmitri Medvedevile.

Üks anonüümseks jääda soovinud võimuerakonna Ühtne Venemaa kõrge esindaja märkis, et asepresidendi koha taastamises võib näha sammu, mille eesmärgiks on tagada võimu sujuv üleandmine 2018. aastal, mil Putini ametiaeg presidendina lõpeb.

«Ma arvan, et see ametikoht, kui see tõesti luuakse, on võimalus kindlustada võimu üleandmine mõnele mõjukale isikule nagu kaitseminister Sergei Šoigu,» märkis allikas, kes teiste potentsiaalsete kandidaatidele nimetas ka presidendi administratsiooni juhti Sergei Ivanovi ja asepeaministrit Dmitri Rogozinit.

Analüütikud on viidanud, et asepresidendi koha taastamine annaks löögi praegusele peaministrile ja endisele presidendile Dmitri Medvedevile, kes võiks samuti tahta riigipea ametisse naasta.

Samuti märkis võimuerakonna allikas, et kui asepresidendiks peaks saama Šoigu, saadaks see «eliidile õige signaali». «See näitaks, et Putin on valmis lahkuma ja asepresidendi koht lubaks Šoigul, arvestades tema populaarust, saada valitud presidendiks,» arvas allikas.

Mullu kaitseministriks nimetatud Šoigu, kes varem on töötanud Moskva oblasti kubernerina ja eriolukordade ministrina, pole taolisi väiteid kommenteerinud, kuid üks tema juhitava kaitseministeeriumi allikas nimetas taolisi väiteid «jamaks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles