USA süüdistas Venemaad nõiajahis

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene inimõigusorganisatsiooni Memorial kontor Moskvas.
Vene inimõigusorganisatsiooni Memorial kontor Moskvas. Foto: SCANPIX

Ühendriigid avaldasid muret Venemaal tegutsevate vabaühenduste esinduste läbiotsimise üle, võrreldes seda nõiajahiga.

USA välisministeeriumi esindaja Victoria Nuland märkis reedel, et hiljutiste läbiotsimiste eesmärgiks on õõnestada kodanikuühiskonda. Nuland lisas, et need läbiotsimised meenutavad talle nõiajahti, vahendas Moscow Times.

Siiski kinnitas Nuland, et Ühendriigid jätkavad Venemaal tegutsevate vabaühenduste rahalist toetamist, kuigi Vene võimud on lubanud kõik välismaalt rahalist toetust saavad ja poliitikas osalevad vabaühendused kanda välisagentide nimekirja.

Vene võimud korraldasid läinud nädalal mitmes inimõigustega tegelevas organisatsioonis läbiotsimise. Teiste seas otsisid politseinikud, maksuametnikud ja prokuratuuri töötajad läbi ka Amnesty Internationali, Human Rights Watchi, Memoriali, Public Verdict Fundi ja Moskva Helsingi grupi esindused.  

Vene justiitsministeerium kinnitas täna, et läbiotsimiste eesmärk oli paljastada välisagente. Vene välisministeerium nimetas USA süüdistusi aga küüniliseks ja provokatiivseks sekkumiseks riigi siseasjadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles