Tagaotsitav Sudaani president lubas vabastada poliitvangid

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud Sudaani president Omar Hassan al-Bashir lubas vabastada kõik poliitvangid.

Poliitvangidele antavast amnestiast teatas Bashir täna parlamendis peetud kõnes, milles riigipea kinnitas ka võimude valmisolekut pidada dialoogi kõigi organisatsioonidega, ka nendega, mis osutavad relvastatud vastupanu, vahendas BBC.

Esialgu pole teada, kui palju vange vabastatakse, kuid Bashiri avaldust on tervitanud ka inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch, mis on varem korduvalt Sudaani võime kritiseerinud.

Vaatlejate sõnul pole aga selge, keda Bashir poliitvangide all silmas peab. Näiteks pole teada, kas mässuliste võitlejad ja riigipöördekatses süüdistatavad endised riigiametnikud kuuluvad poliitvangide hulka või mitte.

Bashir on jätkanud presidendiametis vaatamata sellele, et Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) on andnud korduvalt käsu tema vahistamiseks. Sudaan ega paljud teised riigid pole väljastatud kohtuorderit aga seaduspäraseks tunnistanud ja nii on Bashir külastanud Hiinat, Katari, Liibüat ja mitmeid teisi riike.

Bashir on talle esitatud süüdistusi eitanud ning öelnud, et vahistamisorder ei tähenda tema jaoks midagi. Riigipea on korduvalt kuulutanud, et ta ei tunnusta genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude üle kohut mõistvat ICCd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles