Saakašvili partei: olukord Gruusias muutub 19. aprillil kardinaalselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili kavatseb kohaliku meedia andmetel lähiajal teatada valitsuse laialisaatmisest.
Gruusia president Mihheil Saakašvili kavatseb kohaliku meedia andmetel lähiajal teatada valitsuse laialisaatmisest. Foto: SCANPIX

Olukord Gruusias muutub kardinaalselt 19. aprillil, kui endine võimupartei Ühtne Rahvuslik Liikumine (UNM) korraldab protestimeeleavalduse, ütles ekspeaminister Vano Merabišvili eile.

«Meie erakond UNM jätkab võitlust, Gruusia rahvas näeb seda 19. aprillil. Luban teile, et näete palju uut. Gruusia poliitiline olukord muutub 19. aprillil dramaatiliselt,» lausus Merabišvili ajakirjanikele.

Ekspeaminister täidab hetkel UNMi peasekretäri ametikohta. President Mihheil Saakašvili juhitav UNM kutsus oma toetajaid 19. aprillil pealinna Thbilisisse parlamendihoone ees korraldatavale meeleavaldusele.

Gruusia meedia andmetel kavatseb Saakašvili sel päeval teatada valitsuse laialisaatmisest. Seda keelavad presidendil teha eelmisel kolmapäeval jõustunud põhiseadusmuudatused, mille kohaselt ei ole riigipeal õigust ametiaja viimase kuue kuu jooksul ilma parlamendi nõusolekuta valitsust laiali saata ja uut valitsust ametisse nimetada.

Mõned Gruusia eksperdid on seisukohal, et põhiseadusmuudatustes esineb lünk. Hetkel ei ole oktoobrikuiste presidendivalimiste täpne kuupäev selge. Põhiseadus näeb ette, et kuupäeva paneb paika president. Juhul kui valimised peetakse hiljem kui 19. oktoobril, on riigipeal õigus valitsus ajavahemikul 19. aprillist kuu lõpuni laiali saata, sest põhiseadusmuudatus sel perioodil ei kehti.

Saakašvili ütles hiljuti televisioonis, et ta ei kavatse erru saata valitsust, millel on Gruusia rahva usaldus.

Erakorralisel istungil vastu võetud seaduseparanduse kohaselt on riigipeal õigus valitsus laiali saata, kuid ta ei saa ilma parlamendi nõusolekuta nimetada ametisse uut peaministrit või kabinetti.

Samas on presidendil õigus parlament laiali saata, kui too jätab presidendi esitatud valitsuse koosseisu kolmel korral järjest kinnitamata. Seejuures ei saa president parlamenti laiali saata oma ametiaja viimase kuue kuu kestel.

Kuni uue valitsuse ametisse kinnitamiseni täidab senine valitsus oma kohustusi.

Alates 2012. aasta oktoobri valimistest on president Saakašvili ja peaminister Bidzina Ivanišvili vahel olnud pinev vastasseis, Saakašvili on süüdistanud Ivanišvili valitsust nõiajahis endiste valitsusametnike vastu. Mitu endist Saakašvili valitsuse kõrget ametnikku on võetud vahi alla ning tuhandeid tema poolehoidjaid on üle kuulatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles