Põhja-Korea teatas tuumareaktori taaskäivitamisest

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telekaader Yongbyoni tuumakompleksi jahutustorni hävitamisest 2008. aastal.
Telekaader Yongbyoni tuumakompleksi jahutustorni hävitamisest 2008. aastal. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea teatas täna, et kavatseb taaskäivitada kõik rajatised riigi peamises Yongbyoni tuumakompleksis, sealhulgas uraani rikastamise tehase ja 2007. aastal suletud reaktori.

Tuumajulgeoleku alase kõneisiku sõnul on kompleksi «ümberkohandamise ja taaskäivitamise» eesmärk toetada tuumarelvajõude nii kvaliteedis kui kvantiteedis ja ühtlasi vähendada akuutset elektripuudust, vahendas AFP riikliku uudisteagentuuri KCNA teadet.

Pyongyang sulges Yongbyoni reaktori 2007. aasta juulis, saades suurriikidelt vastutasuks abi. Aasta hiljem hävitas riik tuumakompleksi jahutustorni.

Reaktor oli Põhja-Korea tuumarelvaprogrammi ainus plutooniumi allikas. Riigil usutakse praegu olevat piisavalt plutooniumi nelja kuni kaheksa pommi valmistamiseks.

«Ümberkohandamise» mainimine tänases avalduses tekitab vaatlejates muret, et Yongbyoni kompleksis hakatakse – kui seda pole juba praeguseks tehtud – tootma tuumarelvaks sobilikku rikastatud uraani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles