EL alustas Malis väljaõppemissiooni

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali sõjaväekonvoi veebruaris Põhja-Malis.
Mali sõjaväekonvoi veebruaris Põhja-Malis. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu sõjaväelased asuvad täna Malis välja õpetama sealseid sõdureid võitlemaks islamistidest sisside vastu.

Esimestena treenivad Euroopa instruktorite käe all neli Mali pataljoni, vahendas BBC.

550 sõjaväelasest, kelle 22 ELi liikmesriiki Malisse on saatnud, on umbes 150 koolitajad, ülejäänud on toetav ja väekaitsega tegelev personal.

Suurima panuse annab missiooni Prantsusmaa (207 sõjaväelast), talle järgnevad Saksamaa (71), Hispaania (54), Suurbritannia (40), Tšehhi (34), Belgia (25) ja Poola (20). Eesti on teatanud kahe kaitseväelase osalemisest Mali missioonil.

Prantsuse brigaadikindrali François Lecointre'i juhitav missioon kestab eeldatavasti umbes 15 kuud. Tema sõnul on eesmärk üles ehitada Mali armee, mis mulluse riigipöörde järel sisuliselt laiali jooksis.

Esimene täieliku väljaõppe saanud Mali pataljon peaks tegevusvalmiduse saavutama juuliks.

Jaanuaris Malis sõjaliselt sekkunud Prantsusmaa juhtimisel on suudetud islamistidelt tagasi vallutada riigi põhjaosa suurimad linnad, kuid lahingud kestavad siiani.

Prantsusmaa asub lähiajal oma praegu 4000-mehelist väekontingenti Malis kahandama. Aasta lõpuks peaks sõdureid riiki jääma umbes 1000. Lahkunuid asendavad mitme Lääne-Aafrika riigi sõjaväelased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles