Küpros uurib finantskrahhi põhjuseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose kahe suurema panga hoiustajate tohutud kaotused seoses päästepaketi tingimustega on tekitanud riigis ägeda pahameele kõigi suhtes, kes arvatakse koorma jagamisest ebaõiglaselt kõrvale hoidvat.
Küprose kahe suurema panga hoiustajate tohutud kaotused seoses päästepaketi tingimustega on tekitanud riigis ägeda pahameele kõigi suhtes, kes arvatakse koorma jagamisest ebaõiglaselt kõrvale hoidvat. Foto: SCANPIX

Küprose võimud avasid täna kohtuliku uurimise, mis peab välja selgitama, kuidas saareriik jõudis pankroti veerele ning oli sunnitud nõustuma karmide tingimustega päästepaketiga.

President Nikos Anastastiades kutsus kolmeliikmelist kohtunikest koosnevat komisjoni uurima «prioriteetselt ja erilise põhjalikkusega» teda ennast ja tema pereliikmeid.

Presidendi üleskutses nähakse vastulööki tõestamata väidetele, nagu oleksid riigipea pereliikmed kasutanud privilegeeritud infot, et oma raha enne hoiuste sulgemist riigist välja toimetada. Ametiseisundi ärakasutamises oma varade päästmiseks on süüdistatud ka teisi juhtivaid poliitikuid ja äritegelasi.

Anastasiades kinnitas, et uurimise eest pole kaitstud keegi, ei tema perekond ega advokaadibüroo, mille partner ta oli kuni viimase ajani.

Küprose kahe suurema panga hoiustajate tohutud kaotused seoses päästepaketi tingimustega on tekitanud riigis ägeda pahameele kõigi suhtes, kes arvatakse koorma jagamisest ebaõiglaselt kõrvale hoidvat. Küprose suurima panga Bank of Cypruse suurhoiustajad võivad kaotada kuni 60 protsenti oma hoiustest, Laiki panga hoiustajad ei pruugi oma raha veel aastaid kätte saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles