Venemaa pani veto OSCE Gruusia vaatlejate kohalejäämisele

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE sõjalised vaatlejad Gruusias jälgimas relvarahu täitmist.
OSCE sõjalised vaatlejad Gruusias jälgimas relvarahu täitmist. Foto: OSCE

Venemaa pani täna veto plaanile pikendada Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Gruusia vaatlejate missiooni, andes mõista, et ootab separatistliku Lõuna-Osseetia iseseisvuse tunnustamist.

Moskva pidas augustis Gruusiaga maha sõja Lõuna-Osseetia pärast ning nurjas nüüd plaani pikendada OSCE Gruusia vaatlejate mandaati.

OSCE peab olema 30. juuniks Gruusiast läinud, kui organisatsiooni eesistuja Kreeka ei suuda saavutada 56 liikmesriigi hulgas kokkulepet missiooni jätkamiseks.

Esmaspäeval tulid kreeklased välja uue plaaniga, milles hoiduti mainimast nii Gruusiat kui Lõuna-Osseetiat, nõudes aga vaatlejatele õigust liikuda takistamatult üle augustikuu vaherahujoone.

Niisugusel lähenemisel jäänuks Venemaa nõue Lõuna-Osseetia iseseisvuse tunnustamisele eraldi Genfi staatusekõneluste teemaks ja kehtima jäänuks seisukoht Gruusia territoriaalsest terviklikkusest.

Venemaa aga lükkas kompromissi tagasi ja käis välja oma versiooni, millest nähtub, et Moskva ei käsitle Lõuna-Osseetiat Gruusia osana.

Reutersini jõudnud Moskva versioonis oli maha tõmmatud üle vaherahujoone takistamatu liikumise nõue ja lisatud, et säärase liikumise peavad heaks kiitma «asjaomased võimud» - ehk separatistid ja venelased, ning Lõuna-Osseetia ja Gruusia vaatlusmissioonid peaksid olema eraldi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles