Pyongyang ähvardas oma töölised Kaesongist ära tuua

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea julgeolekutöötaja seisab Kaesongi tööstusparki viivate väravate juures.
Lõuna-Korea julgeolekutöötaja seisab Kaesongi tööstusparki viivate väravate juures. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea ähvardas täna tuua Lõuna-Koreaga ühisest Kaesongi tööstuspargist ära oma 53 000 töölist ja kompleksi sulgeda, edastas ametlik uudisteagentuur KCNA.

Korea rahumeelse taasühinemise komitee (CPRK) pressiesindaja ütles, et ähvardus on vastus Lõuna-Korea kaitseministri kolmapäevasele avaldusele, et Soulil on Kaesongi lõunakorealastest tööliste turvalisuse tagamiseks olemas sõjaline tegevuskava.

«Kui Lõuna-Korea marionetid ja konservatiivne meedia jätkavad meie mustamist, anname korralduse kõigi meie tööliste lahkumiseks Kaesongist,» tsiteeris uudisteagentuur KCNA komitee pressiesindajat.

Tööstuskompleksi täielik sulgemine saab teoks, lisas ta.

Pyongyang teavitas kolmapäeval Souli otsusest tõkestada lõunakorealastele juurdepääs Kaesongi. Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi teatel oli neljapäeva keskpäevaks (Eesti aja järgi 05.00 neljapäeva hommikul) pargis endiselt 812 lõunakorealast.

Kommunistlik riik on öelnud, et lõunakorealased võivad lahkuda, millal soovivad, kuid sajad töölised otsustasid jääda, et tagada pargis tegutsevate ettevõtete sujuv töö.

Lõuna-Korea kaitseminister Kim Kwan-Jin ütles eile, et riigil on olemas sõjalisi meetmeid sisaldav tegevuskava oma kodanike turvalisuse tagamiseks Kaesongis. CPRK kõneisik lausus neljapäeval, et Kwan-Jin räägib segast juttu ja hoiatas Souli provokatsioonide eest Kaesongis, mis lõpeksid «vaenlase vägede enesehävitusega».

Tööstuspark ise on CPRK kõneisiku sõnul kokkuvarisemise äärel.

Kaesongi tööstuskompleks, mis asub Põhja-Korea territooriumil umbes 10 kilomeetri kaugusel kahe Korea piirist, rajati 2004. aastal piiriülese koostöö sümbolina. Laupäeval ähvardas Lõuna-Korea provokatsioonidega seoses sõjaseisukorra välja kuulutanud Põhja- Korea kompleksi sulgeda.

Kompleksi 120 tehastes töötab Lõuna- Korea ettevõtete heaks umbes 53 000 põhjakorealast, tööstuspark on Põhja- Koreale hädavajalik välisvaluuta allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles