Poola soovib Kaczyński memoriaalile saada Smolenskis 100 000 ruutmeetrit maad

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestuskivi, pärjad ja rist õnnetuspaigal Smolenskis.
Mälestuskivi, pärjad ja rist õnnetuspaigal Smolenskis. Foto: SCANPIX

Poola soovib saada Venemaalt 100 000 ruutmeetrit maad, et rajada Smolenski oblastisse lennuõnnetuses hukkunud presidendi Lech Kaczyński memoriaal.

Poola soovib saada suurema maatüki, kui seda võtab enda alla Moskva Punane väljak, mille pindala on 90 000 ruutmeetrit, kirjutab ajaleht Izvestija.

Ajalehe käsutuses on memoriaali ja seda ümbritseva territooriumi plaan, mille poolakad on juba valmis teinud.

«Väga imelik, kui me palvele vastu tuleme. Oblasti elanikud ei mõista, kui memoriaal nii suurel territooriumil asub,» selgitas Izvestijale Smolenski oblasti administratsiooni allikas.

Poola plaani järgi asuks lisaks kabelile seal ka muuseumi ekspositsioon ja kaitse- ning parkimistsoon.

Poola president Bronisław Komorowski ja Vene riigipea Dmitri Medvedev jõudsid memoriaali rajamises osas kokkuleppele 2011. aastal. Poola pidi finantseerima ehitust, Venemaa andma selleks aga krundi.

Reisilennuk TU-154 kukkus Smolenski lähistel alla 10. aprillil 2010. aastal. Lisaks Kaczyńskile ja tema abikaasale hukkus kümneid kõrgeid riigitegelasi ja sõjaväelasi. Kokku nõudis lennukatastroof 96 elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles