ÜRO peasekretär muretseb olukorra pärast Korea poolsaarel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon peab Monacos kõnet.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon peab Monacos kõnet. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon väljendas täna sügavat muret kasvavate pingete üle Korea poolsaarel pärast seda, kui Pyongyang teatas plaani heaks kiitmisest USA ründamiseks.

Monacos visiidil viibiv Ban avaldas ajakirjanikele lootust, et Põhja-Korea eemaldab võimalikult kiiresti piirangud kahe Korea ühises Kaesongi tööstuspargis töötavatele lõunakorealastele.

Põhja-Korea sõjavägi teatas neljapäeval, et ülemjuhatus kiitis heaks plaani USA ründamiseks, sealhulgas ka tuumarelvade kasutamiseks. Riikliku uudisteagentuuri KCNA kinnitusel on «halastuseta rünnakuplaan» ülemjuhatuse poolt läbi vaadatud ja heaks kiidetud.

Agentuuri informatsiooni kohaselt edastas rahvaarmee ülemjuhatus Ühendriikidele vastava ametliku hoiatuse, et ameeriklaste vastutustundetud provokatsioonid purustatakse otsustavalt ja vajadusel ka tuumarelvi kasutades.

«Meie armee halastuseta rünnakuplaan on läbi vaadatud ja lõplikult heaks kiidetud, USA agressioon tõrjutakse tagasi väiksemate, kergemate ja mitmekesiste tuumalöökidega,» kirjutati agentuuri uudises.

Põhja-Korea reageeris enda sõnul Ühendriikide strateegiliste pommitajate B-52 ja B-2 osalemisele ühisõppustel Lõuna-Koreaga. Sõjavägi tegi avalduse vahetult pärast seda, kui Washington teatas THAAD püüdurraketikompleksi Guamile paigutamisest. Ühendriikide kaitseminister Chuck Hageli sõnul on THAAD-i paigutamise eesmärk olla täienduseks juba regioonis tegutsevaid Aegise raketikaitsesüsteemidega hävitajatele.

Hagel nimetas kolmapäeval Põhja-Korea ähvarduste ja sõjalise võimekuse kombinatsiooni selgeks ja tõeliseks ohuks Ühendriikidele ja selle liitlastele Lõuna-Koreale ning Jaapanile.
«Neil on tuumarelvavõimekus, me peame nende ähvardusi tõsiselt võtma,» möönis kaitseminister.

Pyongyang tõkestas neljapäeval teist päeva järjest lõunakorealaste juurdepääsu Kaesongi tööstuspargile. Põhja-Korea sõnul võivad pargi territooriumil viibivad 823 lõunakorealast lahkuda, kuid paljud neist on otsustanud jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles