Läti konkurentsiamet ei leidnud kütusemüüjatel hinnakoostööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankur
Tankur Foto: Raivo Tiikmaa

Läti suuremad kütusemüüjad Statoil, Neste Oil ja Lukoil ei ole sõlminud omavahel ebaseaduslikke kokkuleppeid, ütles Läti konkurentsiameti juhatuse esinaine Skaidrite Abrama ajakirjanikele.

Konkurentsiamet jõudis turu uurimisel järeldusele, et suuremad kütuse jaemüüjad jälgivad turgu ja hindu ning reageerivad sellele paralleelselt ning et hinnaotsused tehakse iseseisvalt ja firmade vahel valitseb konkurents. Seega kujundab hindu nõudmise ja pakkumise vahekord, mitte konkurentide hinnakokkulepe.

Konkurentsiamet selgitas, et paralleelne hinnapoliitika ei riku seadust. Samas võib seaduserikkumiseks pidada näiteks majanduslikult põhjendamatuid hindu või firmadevahelisi kokkuleppeid.

Konkurentsiameti hinnangul ei ole kütusehinnad tõusnud alusetult, kuna kerkinud on ostuhinnad ja maksud. 90 protsenti kütusehinnast moodustavad ostuhind, aktsiis ja käibemaks ning umbes 10 protsenti jaemüüja kulud ja kasum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles