Leedu justiitsminister soovitab üle võtta Eesti valimissüsteemi

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimissedelid mullu oktoobris Leedu parlamendivalimiste ajal.
Valimissedelid mullu oktoobris Leedu parlamendivalimiste ajal. Foto: SCANPIX

Leedu justiitsminister ja endine suursaadik Eestis Juozas Bernatonis tegi ettepaneku muuta parlamendivalimiste korda, kuna praegune valimissüsteem on liiga keeruline, kulukas ja pärineb Nõukogude ajast.

Sotsiaaldemokraadist ministri arvates võiksid erakonnad kaaluda valimissüsteemi, mis sarnaneks Eestis, Soomes või sõjaeelses Leedus kasutatud mudelile. Säärasel juhul koosneks Leedu 10 valimisringkonnast, kuhu erakonnad esitaksid eraldi nimekirjad, valijad hääletavad ühe poliitiku poolt ning igast ringkonnast valitakse parlamenti teatud arv saadikuid sõltuvalt ringkonna rahvaarvust, vahendas BNS.

Bernatonise sõnul kujutab tema ettepanek üksnes esialgset kava valimissüsteemi muutmiseks. Ta lisas, et konkreetseid seadusmuudatusi kavas esitada pole, kui suuremad erakonnad on ettepaneku vastu.

Bernatonis oli aastatel 2006-2012 Leedu suursaadik Eestis.

Leedus valitakse 141-kohalist seimi praegu segasüsteemi alusel. Riik on jaotatud 71 ühemandaadiliseks valimisringkonnaks ja üheks üleriigiliseks ringkonnaks, kus jaotatakse proportsionaalselt ülejäänud 70 mandaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles