Massilised lekked paljastavad maksuparadiiside salaelu

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse ärimees Jean-Jacques Augier, kellele kuuluvad aktsiad kahes Kaimanisaartel registreeritud firmas.
Prantsuse ärimees Jean-Jacques Augier, kellele kuuluvad aktsiad kahes Kaimanisaartel registreeritud firmas. Foto: SCANPIX

Miljonid e-kirjad ja lekkinud dokumendid paljastasid tuhandete offshore-kontode omanikud, vahendab AFP.

Nende hulgas on Aserbaidžaani presidendi perekonna liikmeid ja Prantsusmaa presidendi François Hollande'i kunagise kampaania laekur Jean-Jacques Augier, teatasid täna The Guardian ja Le Monde.

Augier' väidetav osalus lisab survet Hollande'ile, kes on juba kaitsepositsioonil pärast seda, kui eelmine eelarveminister sai süüdistuse maksupettuse uurimise käigus.

Guardianil väitel lekkis kaks miljonit dokumenti, mis puudutavad peamiselt Briti Neitsisaari, aga ka Kaimanisaari.

Offshore kontosid on uurinud mitmed meediaorganisatsioonid samaaegselt Washingtonis asuva Rahvusvahelise Uuriva Ajakirjanduse Konsortsiumiga (ICIJ).

The Guardian teatab, et ei ole põhjust arvata, nagu oleks keegi raportis mainitutest käitunud seadusevastaselt. Ainus, mis neid seob, on see, et nad on kasutanud seadusi endi varjamiseks ja see võimaldab neil vältida makse.

Üks Mongoolia prominentsetest poliitikutest, endine majandusminister Bayartsogt Sangajav ütles ICIJle, et ta kaalub tagasiastumist pärast seda, kui raport tõendas, et tal on salajane Šveitsi pangaarve, mis on korraga sisaldanud rohkem kui miljon dollarit (780 000 eurot).

«Ma poleks pidanud seda kontot avama. Ma oleks pidanud seda firmat oma deklaratsioonides kajastama,» ütles ta. «Ma peaks ilmselt kaaluma oma ametikohalt tagasi astumist.»

The Guardian kirjutas, et kolm varifirmat olid 2008. aastal Briti Neitsisaartel registreeritud Aserbaidžaani presidendi Ilham Alijevi tütarde Arzu ja Leya nimel. Firmade direktoriks oli märgitud Hassan Gozal, rikas ärimees, kelle firma on võitnud suuri hankeid Aserbaidžaanis.

The Guardian ja Le Monde teatasid, et Augier'le kuulub kaks Kaimanisaartel registreeritud firmat, millest üks asub Hiinas.

Augier ütles Le Monde'ile, et ta pole teinud midagi seadusevastast ja kinnitas, et firmad on loodud ärisidemete loomiseks välismaal.

The Guardian tõi välja, et mitmete varifirmadega on seotud ka Venemaa presidendile Vladimir Putinile lähedalseisva ärimehe, praeguse asepeaministri Igor Šuvalovi naine. Olga Šuvalova ei nõustunud juhtumit kommenteerima.

ICIJ hakkas offshore-kontosid uurima pärast Austraalia Firepoweri pettuse ja offshore-maksuparadiiside skandaali. ICIJ sai selle tulemusel enda käsutusse kõvaketta, mis sisaldas vastavat infot.

Euroopa Komisjon reageeris raportitele, nõudes Euroopa liikmesriikidelt suurema tähelepanu suunamist maksupettustele, mis kogusummas röövivad niigi rahahädas valitsustelt ilmselt ligikaudu triljon eurot aastas.

«Komisjoni jaoks ei saa olla erandeid selles, kas maksudest kõrvalehoidmist õhutavad eraisikud, firmad või kolmandad riigid,» sõnas komisjoni eestkõneleja Olivier Bailly.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles