Egiptus pani karantiini Vene nisulasti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Safaga sadama asukoht Punase mere ääres.
Safaga sadama asukoht Punase mere ääres. Foto: Wikipedia.org

Egiptuse võimud takistasid Punase mere sadama kaudu riiki sisse vedada kümneid tuhandeid tonne Vene nisu, mille kvaliteet polevat nõuetele vastav, ehkki Moskvast lükati sellised väited tagasi.


Safaga sadamas kinni peetud laeval olev last - kokku 52 501 tonni teravilja - pandi põllumajandusministeeriumi ametniku teatel karantiini, kuid muid nisusaadetisi tema sõnul kinni ei hoita, vahendas Reutersi.

Egiptuse riiklik uudisteagentuur MENA teatas aga juba kolmapäeval, et prokuratuur käskis tervishoiukaalutlustel kontrollimiseks kinni pidada kõik Vene nisulastid, kuna ühe kaebuse kohaselt oli Safaga sadamasse ilma korralike lubadeta toodud riknenud teravilja.

«Me leidsime lastist surnud putukaid, lisaneid ja seemneid üle lubatud piiri,» selgitas keskvalitsuse ametnik Ali Soliman karantiini põhjuseid. «Selliseid probleeme võib mõnikord parandada, mistõttu me pidasime nisu kinni, et seda tehagi, kui võimalik. Kuid me ei lasknud ühtegi kilo sellest turule.»

Solimani sõnul jätkavad võimud kõigi riiki saabuvate nisulastide inspekteerimist ja ei kõhkle karantiini kehtestamisest, kui seda peetakse vajalikuks. «Mingit muud nisu pole kinni peetud,» kinnitas ametnik. Seda, et turult hakataks korjama ära juba laiali saadetud nisu, ei pea ka alaga kursis olevad allikad realistlikuks.

8600 tonni nisu on ametniku andmetel saadetud lähedalasuvatesse silohoidlatesse parandamiseks, sest sadamas puuduvad vajalikud rajatised, aga ka seda osa hoitakse karantiinis edasi.

Venemaa viljaliidu juht Arkadi Zlotševski teatas aga Egiptuse võimude sammu peale, et Vene nisul pole midagi viga. «Seni pole meil olnud mingeid kaebusi Vene vilja kvaliteedi kohta,» ütles ta. «Kõik teraviljad, mida me saadame Egiptusesse vastavad täielikult nõuetele, sealhulgas kategooria ja kvaliteedi osas, mis on täpsustatud ekspordilepingutes.»

Zlotševski süüdistas hoopis Egiptust katses sundida Vene tarnijaid odavamalt müüma. «Probleem ei ole kvaliteedis, vaid hoopis soovis mängida hindadega,» kinnitas viljaliidu juht.

Genfis olev analüütik James Dunsterville kahtles siiski selles. Ta arvas, et küsimus on pigem sisepoliitikas, kui odavama hinna väljanõutamises ajal, mil maailmaturul on hinnad pärast eelmiste lepingute sõlmimist veelgi tõusnud.

Egiptus on üks suuremaid nisuimportijaid maailmas ning sel rahandusaastal on ostetud mujalt üle 5 miljoni tonni, suure osa sellest Venemaa tootjatelt. Egiptus ongi suurim Vene nisu tarbija ning sealne subsideeritud leivarežiim aitab kuidagi hakkama saada miljonitel vaestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles