Riia linnavalitsus keelas ära Baltimaade homoparaadi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India kinopublikuni jõuab meestevaheline suudlus.
India kinopublikuni jõuab meestevaheline suudlus. Foto: AFP / Scanpix

Riia linnavalitsus otsustas tühistada selleks nädalavahetuseks Läti pealinnas Vērmaņdārzsi pargis kavandatud seksuaalvähemuste paraadile antud loa.

Riia linnavalitsuse juhi Andris Grinbergsi sõnul muutis meeleavalduste, rongkäikude ja pikettide korraldamiseks lube andev volikogu komisjon oma 8. mai otsust, mis lubas korraldada homoparaadi Vērmaņdārzsi pargis, Elizabetes ja Terbatase tänaval, kirjutab Leta. Komisjon otsustas oma esialgse loa tühistada pärast uute asjaolude ilmsikstulekut ja politseiga konsulteerimist.

Grinbergs selgitas, et komisjonile oli esitatud 34 volikogu liikme allkirjaga protestikiri ning avalik arvamus ürituse suhtes oli muutunud, samuti oli alust arvata, et üritusega võib kaasneda vägivallapuhanguid.

Politsei ja linnavalitsuse komisjon soovitasid paraadikorraldajatel viia see üle Daugava kaldale, kuid organisaatorid lükkasid selle ettepaneku tagasi.

«Linnavalitsuse komisjon ei soovinud üritust keelata, kuid seda tehti turvalisuse kaalutlustel. Lõplik otsus on nüüd kohtu käes,» selgitas Grinbergs.

Mees ei eitanud, et on viimasel ajal olnud suure surve all ja isegi kaalunud tagasiastumist. Väidetavalt olla abilinnapea Almers Ludviks esitatud talle ultimaatum, et kui täna kella 16-ks ei tühistata lubavat otsust, siis mees vallandatakse.

Läti katoliku kiriku pea Janis Pujats esitas linnavalitsusele 7000 allkirjaga pöördumise, milles nõuti homopraadi keelamist kesklinnas.

Homoparaadi korraldav ühing Mozaika esitas täna Riia piirkondlikule halduskohtule taotluse keelu tühistamiseks ning kohus vaatab selle läbi homme.

Sel nädalavahetusel toimuvad kolmepäevane seksuaalvähemuste üritus, mille üheks osaks oli kavandatud laupäevane homoparaad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles