Fidel Castro manitses USAd ja Põhja-Koread vastasseisust hoiduma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Kuuba president Fidel Castro 2010. aastal.
Endine Kuuba president Fidel Castro 2010. aastal. Foto: SCANPIX

Kuuba endine liider Fidel Castro kutsus täna Põhja-Koread ja Ameerika Ühendriike vastasseisust loobuma ja tuletas mõlemale meelde nende «kohustusi» rahu ees.

Sõja puhkemisel hukkuks nii Põhja- kui ka Lõuna-Koreas tohutu hulk inimesi, «ilma et sellest kummalegi kasu oleks», kirjutas Castro kompartei häälekandja Granma esiküljel.

Castro tuletas Pyongyangile meelde, et sõda hõlmaks enam kui 70 protsenti planeedi elanikkonnast, ning mõistis hukka sellise «uskumatu ja absurdse sündmuse» rängad tagajärjed sedavõrd tihedalt asustatud piirkonnas. Kommunistide ikooni sõnul kujutab praegune tüli endast maailmale suurimat tuumasõja ohtu alates 1962. aasta Kuuba kriisist USA ja Nõukogude Liidu vahel.

«Kohustus» konflikt ära hoida lasub ka Ühendriikidel ja USA rahval, märkis Castro, kelle sõnul läheks president Barack Obama teine ametiaeg vastasel korral ajalukku võikana.

Castro loovutas 2006. aastal võimu oma vennale Raúlile, kuid on endiselt mõjukas nii oma kodumaal kui ka kommunistide seas kõikjal maailmas.

Pinged Korea poolsaarel on viimastel nädalatel haripunkti tõusnud. Viimaste provokatsioonidena kiitis Põhja-Korea sõjavägi heaks tuumarünnaku korraldamise Ühendriikidele ning toimetas kaks kesktegevusraadiusega raketti idarannikule. Nende tegevusulatusse jääb Jaapan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles