Janukovõtš võib Lutsenkole armu anda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja hoiab käes plakatit Julia Tõmošenko ja Juri Lutsenko piltidega.
Meeleavaldaja hoiab käes plakatit Julia Tõmošenko ja Juri Lutsenko piltidega. Foto: SCANPIX

Ukraina president Viktor Janukovõtš palus armuandmiskomisjonil kaaluda endisele siseministrile Juri Lutsenkole armu andmist, teatas tema kantselei.

Presidendi kantselei reedeõhtuse avalduse kohaselt edastas Janukovõtš komisjonile Ukraina parlamendi inimõiguste ombudsmani Valeria Lutkovskaja ootamatu ettepaneku Lutsenkole armu anda.

Ukraina kohus ei rahuldanud sel nädalal ametiseisundi kuritarvitamise eest neljaks aastaks vangi mõistetud Lutsenko apellatsiooni.

Kuna Lutsenko vangisoleku aega loetakse alates vahistamise hetkest, siis pääseks eksminister vabadusse 2014. aasta detsembris.

Süüdistuste kohaselt vahendas Lutsenko siseministriametis ebaseaduslikku pensionimakset oma autojuhile, hankis talle eluaseme ja töökoha riigiametis.

Samuti mõistis kohus Lutsenko süüdi riigi raha raiskamises seoses politseipäeva tähistamisega aastail 2008-2009.

Lutsenko vahistati 2010. aasta detsembris. Nelja-aastase vanglakaristuse mõistis Ukraina kohus talle 2012. aasta veebruaris.

Janukovõtš soovitas ühtlasi kaaluda armuandmist Georgi Filiptšukile, kes oli vangistatud ekspeaministri Julia Tõmošenko valitsuses keskkonnaminister. Ta mõisteti 2012. aastal süüdi võimuliialdustes ja ametivolituste ületamise eest.

Lutsenko naine Irina oli avaldusest meeldivalt üllatunud ning ütles, et Lutkovskaja avaldus vapustas teda.

Lutsenko advokaadi Aleksei Baganetsi hinnangul on tõenäoline, et Janukovõtš annab Lutsenkole armu. Sarnaselt Tõmošenkoga oli ka Lutsenko silmapaistev figuur 2004. aasta oranžis revolutsioonis.

Tõmošenko ja Lutsenko vangistamine on viinud kriisi Ukraina ja Euroopa Liidu suhted, sest Brüssel süüdistab Kiievit presidendi vastaste tagakiusamises ja meelevaldses kohtumõistmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles