Lõuna-Korea ärgitas Pyongyangi tööstuspargi blokaadi lõpetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdur sätib täna, 8. aprillil barrikaadi kahe Korea vahelise Suure Ühendamise silla kontrollpunkti ette.
Lõuna-Korea sõdur sätib täna, 8. aprillil barrikaadi kahe Korea vahelise Suure Ühendamise silla kontrollpunkti ette. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea kutsus esmaspäeval taas Põhja-Koread lõpetama ühise Kaesongi tööstuspargi juurdepääsu tõkestamist.

«Ärgitame Põhja-Koread viivitamatult keelust loobuma [...] ja muutma oma kurssi aitamaks normaalse tegevuse jätkumisele Kaesongis,» ütles ühendamisministeeriumi esindaja Kim Hyung-suk ajakirjanikele.

Tooraine, toidu ja töötajate sissevedu Souli rahastatud, kuid Põhja-Korea territooriumil asuvasse Kaesongi kompleksi on olnud tõkestatud alates eelmise nädala kolmapäevast seoses kahe Korea vaheliste pingete järsu teravnemisega üle mitme aasta. Seal tegutsevast 123st Lõuna-Korea ettevõttest 13 on tooraine või kütuse nappuse tõttu oma tootmise peatanud.

Pyongyang lubab tööstuspargis viibivatel lõunakorealastel lahkuda – neid on jäänud sinna pool tuhat – , kuid ähvardab ära viia 53 000 põhjakorealasest töölist ja tööstuspargi sulgeda.

Kaesongi tööstuskompleks, mis asub kahe Korea piirist umbes kümme kilomeetrit põhja pool, rajati 2004. aastal piiriülese koostöö sümbolina ja on Pyongyangile oluline välisvaluuta allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles