Uus vägivallapuhang Kairos

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja eelmise nädala lõpus hukkunud kopti kristlase matused, mille järel toimus uus kokkupõrge.
Nelja eelmise nädala lõpus hukkunud kopti kristlase matused, mille järel toimus uus kokkupõrge. Foto: SCANPIX


Moslemite ja kristlaste vahelistes kokkupõrgetes hukkunud nelja kristlase matusest sai eile tunde kestnud rünnak Kairo peamisele kopti kristlaste katedraalile. Kokkupõrkes hukkus kaks inimest, vahendab CNN.

Majanduskriisi ja poliitilise ebastabiilsuse küüsis Egiptuses on usulised pinged arnenud vägivalsete kokkupõrgeteni.

Sajad kristlased ja austust avaldavad moslemid kogunesid pühapäeval nelja kristlase matusele, skandeerides loosungeid Morsi ja tema liitlaste võimult eemaldamise kohta.

Kokkupõrked tekkisid kohe pärast teenistust katedraalist väljuva ja väljas oodanud rahvamassi vahel. On ebaselge, kes selle algatas. Üksteise pihta loobiti kive ja süütepudelid. Kristlased varjusid kirikusse ning vihane rahvahulk väljas jätkas rünnakut.

Egiptuse märulipolitsei tuli rahvahulka korrale kutsuma rohkete inimjõududega, soomusautodes ja pisargaasi kahuritega varustatult.

Egiptuse siseministeeriumi teatel alustasid vägivallaga kirikust väljunud leinajad ja politsei sekkus selle peatamiseks.

Paljud kopti kristlased süüdistavad aga Egiptuse politseid suutmatuses neid kaitsta ning liiga hilises konflikti sekkumises. Lisaks süüdistatakse politseinikke pisargaasi kirikusse pihustamises. «Politsei ei üritagi meid kaitsta, ega tee midagi, et vägivalda peatada,» ütles kopti kristlasest aktivist Wael Eskandar.

Seekordne vägivallapuhang algas reedel, mil Kairos sai 6. aprilli noorteliikumise viienda aastapäeva marsist kokkupõrge moslemite ja kristlaste vahel.

Kokkupõrge eskaleerus tulevahetuseks, mille käigus hukkusid neli kristlast ja üks moslem. Tegu on esimese suurema surmadega lõppenud religioossel tasandil konfliktiga pärast Morsi presidendiks saamist möödunud aastal.

Vägivaldseid konflike kristlaste ja moslemite vahel toimus nädalavahetusel üle terve maa.

Pinged kristlaste ja moslemite vahel on Mursi võimuletuleku järel kasvanud. Tema liit Moslemi Vennaskonnaga on andnud äärmuslikumatele islamistidele rohkem julugust tegutsemiseks.

Kopti kristlased moodustavad umbes kümme protsenti Egiptuse ligi 85 miljonist elanikust. Moslemi Vennaskonna võit valimistel muutis olukorra nende jaoks ärevaks, kuigi president Mursi on kinnitanud, et kaitseb nii kristlaste kui moslemite huve.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles