Ilves: Läti ühinemine euroalaga on kinnitus riigi tugevusest ja edukusest

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves võõrustas täna oma Ärma talus Läti president Andris Bērziņšit.
Toomas Hendrik Ilves võõrustas täna oma Ärma talus Läti president Andris Bērziņšit. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves võõrustas täna oma Ärma talus Läti president Andris Bērziņšit, mitteametlik kohtumine keskendus Euroopale ja euroalale.

Ilves tunnustas Lätit edukuse eest euroalaga ühinemise ettevalmistamisel.

«Samas ma mõistan paljude Läti inimeste kõhklusi rahvusvaluutast loobumise suhtes. Ent Eesti nagu veel paljude riikide kogemus näitab selgelt, et euroalaga ühinemine on meie majandusele ja üldisele arengule kasulik,» ütles Eesti riigipea. «Läti puhul on euro kinnitus teie tugevusest ja edukusest. See näitab lõplikult, millised valikud on olulised Lätile kui Euroopa Liidu ja NATO liikmesmaale.»

Ilves rõhutas, et Balti riikide nagu ka Poola ja Põhjamaade julge ning otsusekindel majandus- ja rahanduspoliitika viimase kriisi ajal, mis oli karm püksirihma pingutamine, võiks olla praegu eeskujuks nii mõnelegi Euroopa Liidu riigile. «Kriis ei lahene iseenesest, mitte midagi tehes see ainult süveneb,» tõdes ta.

Eesti ja Läti presidendid rääkisid ka kõigile Balti riikidele olulisest kiirraudteest Rail Baltic, mis ühendaks meie piirkonna ülejäänud Euroopaga ning energiaühendustest Euroopa Liidu teiste riikidega, mis kaotaks lõplikult Balti energiasaare.

Kaks riigipead pidasid tähtsaks Euroopa Liidu senisest jõulisemat ja nähtavamat kaitse- ja julgeolekupoliitikat.

«Ohud ei ole maailmast kadunud. Vastupidi, mõned neist muutuvad aegajalt teravamateks. Seega: ei ole kaugeid maid ega võõraid rahvaid, on ainult ahtake silmapiir,» tõdes Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles