Kohl ülistas Thatcheri vabadusearmastust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Saksamaa kantsler Helmut Kohl.
Endine Saksamaa kantsler Helmut Kohl. Foto: SCANPIX

Saksa ekskantsler Helmut Kohl kiitis esmaspäeval surnud endise Briti peaministri Margaret Thatcheri «vabadusearmastust».

«Ma hindasin kõrgelt Margaret Thatcheri vabadusearmastust, tema võrreldamatut avatust, ausust ja otsekohesust,» ütles Kohl oma kaasteelise kohta 1980. aastate maailmapoliitikas.

Kohli sõnul oli Thatcher «püstipäi võitleja ja oma maa huvide esindaja». Ekskantsler viitas ka ohtratele lahkarvamustele oma kaaskonservatiivist Thatcheriga, ehkki nende läbisaamine püsis tema sõnul alati teineteist austav.

Kohl pooldas külma sõja järgse Euroopa ühinemist ja laienemist ning mängis juhtrolli Saksamaa taasühinemisel, millele Thatcher esiti ägedalt vastu oli.

Thatcher juhtis Briti valitsust aastail 1979-1990, tema poliitikal oli suur mõju Briti ühiskonnale ja ta etendas olulist rolli külma sõja lõppfaasis.

Parempoolsed ülistasid ametiühingute võimu piiranud ja jõuliselt riigiettevõtteid erastanud Thatcherit Briti majanduse päästmise eest, vasakpoolsed seevastu süüdistasid maa traditsioonilise tööstuse lammutamises.

Maailmaareenil oli Thatcheril eriti lähedane suhe USA omaaegse presidendi vabariiklase Ronald Reaganiga, aidates kaasa Nõukogude Liidu langusele. Thatcher oli ägedalt vastu sidemete tihendamisele Euroopaga, tema ametiaega jäi ka 1982. aasta Falklandi sõda Argentinaga.

20. sajandi pikima ametiajaga Briti peaminister ja saareriigi tänini ainus naissoost valitsusjuht elas viimastel aastatel avalikkusest tagasitõmbununa; teda kimbutasid tervisehädad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles