Riigitelevisioon: Iraanis alustas tööd uus uraanitootmisasutus

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bushehri tuumelektrijaam 2010. aasta arhiivifotol. Iraani valitsuse jaoks on Bushehr tõestuseks selle kohta, et Teherani tuumaprogrammi kannustab soov oma rahvale pakkuda modernset energiaallikat, mitte tuumarelva väljatöötamise ambitsioon.
Bushehri tuumelektrijaam 2010. aasta arhiivifotol. Iraani valitsuse jaoks on Bushehr tõestuseks selle kohta, et Teherani tuumaprogrammi kannustab soov oma rahvale pakkuda modernset energiaallikat, mitte tuumarelva väljatöötamise ambitsioon. Foto: SCANPIX

Oma tuumaprogrammi tõttu rahvusvaheliste sanktsioonide alla sattunud Iraanis alustas täna tööd uus uraanitootmisasutus ja algasid tööd kahes uraanimaagi kaevanduses, teatas riigimeedia.

Iraani keskosas asuvas Saghandi linnas asuvates kaevandustes toimuvad tööd 350 meetri sügavusel maa all. Kaevandused asuvad 120 kilomeetri kaugusel Ardakani linnast, kus paikneb uraanoksiidi ehk kollakoogi tootmise üksusest, sõnas Iraani riigimeedia uudisteagentuuri AFP teatel.

Ardakani tehase kohta riigitelevisioon detailset infot küll ei edastanud, kuid tõi välja, et selle võimekus ulatub hinnanguliselt 60 tonni kollakoogi tootmiseni.

Äsja lõppesid ka kõnelused Iraani ja kuue riigi vahelised tuumateemalised läbirääkimised, kuid läbimurret nende käigus saavutada ei õnnestunud. Kuuest riigist viis on ÜRO julgeolekunõukogu alalised liikmed (Venemaa, Hiina, USA, Suurbritannia, Prantsusmaa) ning kuues Saksamaa. P5+1 nime all tuntud riigid kohtusid Iraaniga möödunud nädalal Kasahstanis endises pealinnas Almatõs.

Iraan rikastab Natanzi ja Fordo uraanirikastustehastes uraani 3,5- ja 20-protsendilise puhtusastmeni, tuumarelva tootmiseks on tarvis 90-protsendilise rikastusastmega uraani.

Iraani sõnul on tema tuumaprogramm läbinisti rahumeelne, kuid lääneriigid kahtlustavad teda katses töötada välja tuumarelv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles