IAEA juht hoiatab uue tuumaajastu eest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani tudengid islamivabariigi tuumatööstuse saavutustest koostatud näitusel
Iraani tudengid islamivabariigi tuumatööstuse saavutustest koostatud näitusel Foto: AFP / Scanpix

ÜRO tuumajärelvalveagentuuri IAEA peadirektori hinnangul võib tuumarelvaga riikide arv lähiaastail kahekordistuda, kui suurriigid ei astu radikaalseid samme desarmeerimise suunas.



Mohamed ElBaradei ütles

Guardiani usutluses

, et eriti suur on tuumarelva leviku oht Lähis-Idas ning samal ajal ähvardab rahvusvaheline režiim selle takistamiseks kokku kukkuda, vahendas

Reuters

.

IAEA juhina üksteist aastat töötanud egiptlane ennustas, et tuumarelva leviku järgmises laines tulevad ka «virtuaalsed tuumariigid» ehk sellised, mis võivad toota plutooniumi või kõrgeltrikastatud uraani ning oskaksid teha ka lõhkepäid, ent ei lähe välja päris relva kokkupanekuni.

Sellised riigid jääksid tehniliselt tuumarelvastuse piiramise paktiga (NPT) kooskõlla, ent suudaksid samas vajadusel paari kuuga relva hankida ja käiku lasta, hoiatas ta. «See on fenomen, mida me praegu näeme ja mille pärast Iraan muret valmistab.»

ElBaradei sõnul ulatub see fenomen aga Iraanist palju kaugemale. «Meil on üsna varsti üheksa relvaga riiki ja ilmselt veel kümme või kakskümmend virtuaalse relvaga riiki,» ennustas ta.

Lähis-Ida on egiptlase arvates «tiksuv pomm» põhjusel, et sealsed inimesed tunnevad nii omaenda valitsuste represseerimist kui ka muu maailma ebaõiglust. Tema hinnangul poleks mingi üllatus näha «enam ja enam äärmusgrupid üritamas saada oma käsi peale tuumarelvadele või tuumamaterjalidele».

ElBaradei ütles, et tuumarelvade sattumine mõne terrorirühmituse kätte on suurim oht, millega maailm peab silmitsi seisma. Ta märkis seejuures ära Talibani tegevuse Pakistani aladel, kus valitsus on islamisissidega tõsises hädas. «Me oleme mures, sest sõda käib riigis, kus on tuumarelvad,» nentis egiptlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles