Hispaania nõuab võimsamat EKPd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Foto: SCANPIX

Hispaania peaminister Mariano Rajoy esines üleskutsega omistada Euroopa Keskpangale suuremad volitused – rõhutades taas põhja-lõunasuunasisi pingeid ja erimeelsusi EKP rolli osas eurokriisiga võitlemisel.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy esines üleskutsega omistada Euroopa Keskpangale suuremad volitused – rõhutades taas põhja-lõunasuunasisi pingeid ja erimeelsusi EKP rolli osas eurokriisiga võitlemisel.

«Ma arvan, et me peame endilt eurooplastena küsima, kas EKP ei peaks mitte omama samasuguseid volitusi nagu kõik teised keskpangad maailmas,» ütles Rajoy eilsel pressikonverentsil.

Täpsemalt Rajoy soovitud lisavolitusi välja ei joonistanud.

Küll aga mainis Hispaania peaminister võimalike mudelitena nii USA Föderaalreservi kui Briti keskpanka Bank of England’it.

Samuti viitas Rajoy Jaapani keskpanga hiljutisele üüratule stiimulipaketile kui «väga tähtsale» nihkele.

Nii USA Föderaalreserv kui Bank of England on kasutanud majanduse stimuleerimiseks nn kvantitatiivset leevendamist – mis seisneb rahatähtede juurdetrükkimises.

Hispaania liidri nägemuses vajab ka Euroopa neidsamu «instrumente, mida teised riigid kasutavad».

Rajoy väljendas ühtlasi frustratsiooni liiga aeglase liikumise pärast pangandusliidu suunas.

Lisaks lugesid vaatlejad Rajoy märkustest välja kasvava frustratsiooni Saksamaa ja Hollandi sarnaste riikide jäikade seisukohtade suhtes.

Eriti Saksamaa on EKP puhul alati «pinnuks silmas», kui viimane kaalub ebaortodoksseid meetmeid – nagu läinud septembris väljakuulutatud võlakirjade ülesostmise kava.

Hispaania ametnike arvates peaksid Saksamaa ja teised «ülejäägiriigid» rakendama ekspansiivset poliitikat, aitamaks euroala kriisiriike langusest välja.

Hispaania ametnikud kritiseerivad üha jõulisemalt Eurogrupi liidrit ja Hollandi rahandusministrit Jeroen Dijsselbloemi, kes juhatab euroala rahandusministrite koosolekuid.

Teatavasti ütles Dijsselbloem, et Küprose stiilis pangahoiuste «kaasamist» võidakse rakendada kõigi tulevaste euroala abipakettide puhul.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles