Guam tõstis Põhja-Korea raketikatsetuse hirmus ohutaset

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia hävitajad valmistuvad käesoleva aasta veebruaris Guamis Anderseni õhujõudude baasis treeniguteks.
Austraalia hävitajad valmistuvad käesoleva aasta veebruaris Guamis Anderseni õhujõudude baasis treeniguteks. Foto: SCANPIX


Ühendriikidele kuuluva Guami saare võimud tõstsid Põhja-Korea ähvarduste tõttu ametlikku ohutaset ning katsetasid ohu korral käivituvat hoiatussüsteemi.
 

Guami väed tõstsid Põhja-Korea potentsiaalse raketikatsetuse puhuks ohutaseme kolmeastmelisel skaalal keskmisele ehk kollasele tasemele. «Kollast värvi kasutavad valitsusasutused näitamaks, et saart ähvardab kesktaseme risk,» seisis kolmapäeva õhtul valitsuse avalduses.

Valitsus jätkab tavapärast tööd, mõned valitsusasutused tegelevad siiski hädaolukorraks valmistumisega.

Guami hädaabi hoiatussüsteemi, mis paneb huilgama sireenid üle kogu saare ning katkestab informatsiooni edastamiseks tavapärased tele- ja raadiosaated, katsetati neljapäeva hommikul kell 10 (Eesti aja järgi 02.00 ööl vastu neljapäeva).

Valitsus jagas inimestele juhiseid, kuidas ohu korral oma peresid kaitsta ning kindlustada plastiku ja teibiga uksi ja aknaid nii, et nad oleksid plahvatuskindlad.

Kuberner Eddie Calvo on enda sõnul USA komandöridelt saanud kinnitusi, et saare kaitsevõime on piisavalt tugev. «Olgugi, et me oleme kaitstud, on oluline olla ka valvas,» märkis ta.

Põhja-Koreast umbes 3380 kilomeetrit kagus asuv Guam on teoreetiliselt stalinistliku riigi Musudan-tüüpi rakettide tegevusulatuses. Siiski pole selge, kas need raketid on ka töökorras.

Olukord Korea poolsaarel hakkas teravnema veebruaris, kui Põhja- Korea korraldas oma kolmanda tuumakatsetuse ning ÜRO julgeolekunõukogu reageeris Pyongyangile kehtestatud sanktsioone oluliselt karmistades. Pingeid süvendasid USA ja Lõuna- Korea iga-aastased ühisõppused.

Lõuna-Korea ja Ühendriikide ühisväed teatasid eilevalmisoleku tõstmisest vastuseks Põhja-Korea ähvardustele korraldada järjekordne raketikatsetus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles