Kohl: Euroopa Liidu ja Suurbritannia pingete juured ulatuvad Thatcherini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margaret Thacher ja Helmut Kohl 1989. aasta 30. aprillil kohtumisel Saksamaal Deidesheimis.
Margaret Thacher ja Helmut Kohl 1989. aasta 30. aprillil kohtumisel Saksamaal Deidesheimis. Foto: SCANPIX


Euroopa Liidu ja Suurbritannia vahelised pinged tulenevad endise Briti peaministri Margaret Thatcheri vaenulikkusest integreerituma Euroopa vastu, ütles Saksamaa kunagine kantsler Helmut Kohl täna avaldatud usutluses.
 

Kohl (83) lausus Inglise ajalehele The Times, et austab esmaspäeval rabanduse tagajärjel surnud Thatcheri ausust. Samas lisas Kohl, et Thatcher blokeeris 1980. aastatel põikpäiselt katseid jõuda Euroopas tihedamini integreeritud poliitilise liiduni.

«Vastab tõele, et Margaret Thatcheriga oli raske asju ajada, meie suhted olid keerulised,» märkis Kohl, kes oli Saksa kantsler aastatel 1980-1998. «Erinevalt teistest maailma tipp-poliitikutest, ei suutnud ma mõlemapoolsetele pingutustele vaatamata luua Margaret Thatcheriga usalduslikku suhet.»

«Ta nägemus Euroopast oli teistsugune kui minul ja enamikul tema Euroopa kolleegidest. Saksamaa vaatenurgast ilmestab see vastuolu Briti Euroopa-poliitikat tänaseni,» lisas Kohl.

Endine kantsler avaldas siiski Thatcherile austust, nimetades teda imetlusväärseks naiseks ja suureks peaministriks. «Ma ei täheldanud tema juures kunagi ebasiirust. Ma hindan seda ja tema vabadusearmastust. Jään alatiseks austama mälestust Margaret Thatcherist,» tõdes Kohl, kes ei saa enda sõnul kehva tervise tõttu järgmisel kolmapäeval Briti ekspeaministri matustel osaleda.

Thatcher võitles 1984. aastal Suurbritanniale Euroopa ühenduselt välja kurikuulsa tagasimakseõiguse, mis on tänaseni Prantsuse ja Saksa poliitikutele pinnuks silmas. Briti ekspeaminister lahkus 1990. ametist oma erakonna ehk konservatiivide survel. Selle sammu juured peituvad Thatcheri kunagises nn. «Ei, Ei, Ei» («No, No, No» ingl. k) kõnes, milles ta süüdistas Pariisi ja Berliini katsetes ehitada Euroopa kindlust ja keeldus loobumast naelsterlingust loodava euro vastu.

Kauaaegne konservatiivide liider juhtis Briti valitsust aastail 1979-1990, tema poliitikal oli suur mõju Briti ühiskonnale ja ta etendas olulist rolli külma sõja lõppfaasis.

Mitmed parlamendiliikmed on teatanud, et ei osale kahe koja ühisel istungil Thatcheri mälestuseks. Leiborist John Healey ütles, et Thatcheri mõju on vaieldamatu, kuid tema pärand on liiga mõru, et õigustada rahvuslikku leina.

Thatcheri vabaturureformide pooldajate väitel tegi just nende reformide elluviimine Suurbritannia tugevaks. Cameroni sõnul Thatcher päästis riigi, kuid kriitikute väitel purustasid tema majanduspoliitika ja võitlus ametiühingutega miljonite brittide elu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles