Lavrov: Magnitski seadus on russofoobia vili

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Niinimetatud Magnitski seaduse vastuvõtmine USA kongressis näitab, et «seal valitseb traditsiooniline russofoobia», ütles Venemaa välisminister Sergei Lavrov kolmapäeval.

«Magnitski seadus on selgelt Venemaa vastane käik,» ütles Lavrov. «Inimese surm vanglas on kahetsusväärne,» lisas ta, viidates Magnitski surmale Moskva uurimisisolaatoris 2009. aasta novembris. «Kõige hullem on, et ta ei saanud võimalust tõestada oma süütust. See on alati halb ja mitte ainult siis, kui inimesed surevad meie vanglates,» rääkis Vene välisminister.

Lavrov rõhutas, et Magnitski juhtum on Venemaa enda probleem. Ta lisas, et president Vladimir Putini ülesandel uurib Venemaa inimõigusvolinik Vladimir Lukin võimalusi parandada tingimusi Vene vanglates.

Kohtuasi eeluurimisvanglas ravi saamata pankreatiiti surnud Magnitski üle on äratanud rahvusvahelist tähelepanu ja pingestanud USA-Vene suhteid.

Jurist vahistati 2008. aasta novembris, kui ta oli teatanud 5,4 miljardi rubla (235 miljoni dollari) suuruse maksupettuse paljastamisest oma tööandja investeerimisfondi Hermitage Capital suhtes. Asja olid segatud samad siseministeeriumi ametnikud, kes esitasid advokaadile seepeale omakorda süüdistuse maksupettuses.

Prokuröride väitel hoidsid Magnitski ja Hermitage Capitali juht Browder 16,8 miljoni dollari ulatuses maksudest kõrvale.

Ühendriigid võtsid detsembris vastu nn Magnitski seaduse, mispeale tühistas Venemaa mitu ühistegevust USA ametivõimudega ja võttis vastu seaduse, mis keelab ameeriklastel vene orbe lapsendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles