Soul kahtleb, et Põhja-Koreal on raketikõlbulikud tuumalõhkepead

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea naissõdurid.
Põhja-Korea naissõdurid. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea kaitseministeerium ütles täna, et kahtleb, kas Põhja-Korea on suuteline välja tulistama tuumalõhkepeaga ballistilise raketi nagu seda väideti USA sõjaväeluure raportis.
 

«Põhja-Korea on korraldanud kolm tuumakatsetust, ent endiselt on kaheldav, et Põhja-Korea on loonud väikese, kerge lõhkepea, mida saab paigaldada raketile,» ütles ministeeriumi esindaja Kim Min-Seok ajakirjanikele.

Kim lisas samas, et Põhja-Korea on jõudmas etappi, kus ta võib välja töötada miniatuurse lõhkepea rakettide jaoks.

Kim reageeris USA sõjaväeluure DIA raportile, mille kohaselt võivad Põhja-Koreal olla ballistilistele rakettidele paigaldatavad tuumalõhkepead.

USA kongressis esitati eile luuretalituse DIA (Defense Intelligence Agency) aruannet, milles väljendati mõõduka kindlusega, et Põhja-Koreal on praegu tuumarelvad, mida on võimalik kohale toimetada ballistiliste rakettidega, kuid nende töökindlus on madal.

Varem pole ükski USA valitsusallikas öelnud, et Põhja-Korea on aastatepikkuse töö tulemusel suutnud oma tuumarelva mõõtmeid piisavalt vähendada, et see mahuks raketile.

Enamik asjatundjaid arvab, et Põhja-Korea ei suuda veel paigaldada tuumalõhkepead ballistilisele raketile, mille tegevusraadius ulatuks Aasias paiknevate Ühendriikide baaside või lausa selle mandriosani.

Pingete eskaleerumine Korea poolsaarel sai alguse veebruaris, kui Põhja-Korea korraldas oma kolmanda tuumakatsetuse ning ÜRO julgeolekunõukogu reageeris sellele Pyongyangi suhtes kehtestatud sanktsioonide olulise karmistamisega.

Kim ütles reedesel kohtumisel ajakirjanikega, et viimastel päevadel ei ole Põhja-Koreas toimunud mingeid märkimisväärseid vägede liikumisi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles