Zatlers: ELi Venemaa-poliitika on olnud pehme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Valdis Zatlers.
Läti president Valdis Zatlers. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Liidu poliitika Venemaa suhtes on olnud pehme, ütles Läti president Valdis Zatlers USA Brookingsi instituudis peetud kõnes.

«Hiljutiste Gruusia sündmuste kõrvalmõju on olnud EL-i hinnangu muutumine Venemaa suhtes. Paljusid üllatas ELi võime muutuda ühtseks ja jõuliseks läbirääkijaks, kes tagab tõhusa tegutsemise,» ütles Zatlers.

«Avalikkuse suhtumine ELi on muutunud Venemaal positiivsest negatiivseks, nagu see on ka USA ja NATO suhtes,» lisas Zatlers. «Selles kajastub venelaste arusaam oma riigi mõjust. Kuid Euroopale pole see vähetähtis. EL-i poliitika Venemaa suunal on olnud pehme.»

Läti presidendi sõnul pole mingit kasu, kui me eirame jutte mõjusfääridest ja Euroopa julgeolekusüsteemide reformimisest. «Venemaa arvates oleme me ühel korral joone ületanud ja mängureeglid on nüüd teistsugused,» rääkis ta. «Euroopal pole teist võimalust kui säilitada ühtsus, kui jutt on Venemaa ja Euroopa regiooni eesmärkidest, keelest ja ressurssidest.»

Zatlers väljendas veendumust, et praegune majanduskriis pole Venemaa välispoliitikat muutnud. «Mõned inimesed Venemaal näevad kriisis võimalust mõjutada sidemeid riikidega, keda kriis on nõrgendanud,» märkis ta. «Teised kasutavad ajakirjandust, rõhutamaks raskusi riikides, kus Venemaal on oma huvid. Kriis ei muuda Venemaa poliitika põhimõtteid. Lääs peab seda mõistma ja vastavalt reageerima.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles