Itaalia rahvapatrullide vastased kardavad fašismi naasmist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia siseminister Roberto Maroni.
Itaalia siseminister Roberto Maroni. Foto: AFP / Scanpix

Esimest korda pärast seda, kui mööda Itaaliat liikusid ringi Mussolini mustsärklased, andis selle riigi valitsus taas kodanikualgatuse käigus loodud rühmadele õiguse tänavatel patrullida ja korda luua, kirjutab ajaleht The Irish Independent

.

Uue seadusega antud õigus moodustada rahvapatrulli üksusi on rohkelt huvilisi leidnud mitmes Itaalia linnas. Sealhulgas eriti riigi põhjaosas, immigratsioonivastase liikumise Põhja Liiga tugipunktides.

Üks selle tuules moodustatud üksusi kannab näiteks Itaalia Rahvuskaardi nime. Selle liikmed riietuvad khakivärvi pluusidesse, mida ilustavad mustad lipsud ja käesidemed, millel omakorda on punane sümbol, mis kriitikute hinnangul haakristi.

Praegu opositsioonis oleva Demokraatliku Partei hinnangul loovad sellised grupid ohtliku pretsendendi ja meenutavad väga fašistlikku minevikku. Itaalia ajaloos oli periood, kus julgeolek usaldati inimeste kätte, kes liikusid ringi samasugustes särkides ja me ei taha sinna naasta, hoiatas erakonna juht Dario Francesshini.

Itaalia siseminister Roberto Maroni vastas sellisele kriitikale aga teatega, et tema jaoks on jälk kuulda juba sellise sõna nagu mustsärklased kasutamist ning rahvapatrullide loomine on täiesti seaduslik kuritegevusega võitlemise viis. 

Samas arvustas eile Itaaliat immigrantide väärkohtlemise pärast ka ÜRO põgenikeorganisatsioon (UNCHR). Organisatsiooni esindaja Itaalias hoiatas Maronit, et immigrandipaatide tagasipeletamine on isegi rahvusvahelistes vetes 1951. aasta Genfi konventsiooni rikkumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles