Leedulased valivad täna presidenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendivalimistel soosikuks peetav Dalia Grybauskaite.
Presidendivalimistel soosikuks peetav Dalia Grybauskaite. Foto: AFP / Scanpix

Leedus peetakse täna presidendivalimiste esimene voor, valimisjaoskonnad avasid uksed kell 7 hommikul ja sulgevad õhtul kell 20.

Poliitikaekspertide hinnangul loiu ja igava valimiskampaania järel on arvamusküsitluste kohaselt selgelt suurim toetus eurovolinik Dalia Grybauskaitel. Ta juhib mäekõrguse eduga ülejäänud kuue kandidaadi ees, selgub küsitlustest.

Rahvusvaheliste suhete ja politoloogia instituudi politoloogi Alvydas Lukošaitise sõnul ei ole peamine küsimus valimiste eel, kas Grybauskaite võidab valimised, vaid kas ta teeb seda juba esimeses voorus. Grybauskaite vajab täna võitmiseks vähemalt 50 protsenti häältest pluss üks hääl, et vältida teist vooru kahe kandidaadi vahel 7. juunil.

Hiljuti korraldatud uurimuse kohaselt toetab sõltumatuna kandideerivat Grybauskaitet 52,9 protsenti leedulastest. Tema järel tuleb sotsiaaldemokraatide liider ja endine minister Algirdas Butkevicius, keda eelistab küsitluse kohaselt 8,1 protsenti valijaid.

Lisaks neile kandideerivad 82-aastase Valdas Adamkuse mantlipärijaks Tööerakonna kandidaat Loreta Graužiniene, erakonna Kord ja Õiglus kandidaat Valentinas Mazuronis, poolakate kandidaat Valdemaras Tomaševskis, sõltumatuna kandideeriv brigaadikindral Ceslovas Jezerskas ja Talurahva Liidu endine liider Kazimira Prunskiene.

Majandusteadlase haridusega Grybauskaite oli aserahandusminister aastail 1999-2000, asevälisminister aastal 2000 ja seejärel 2001. kuni 2004. aastani rahandusminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles