66-aastane naine lööb Suurbritannia vanima sünnitaja rekordi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
medõde
medõde Foto: AFP / Scanpix

Ärinaine Elizabeth Munro, kes valmistub tuleval kuul 66-aastaselt emaks saama, on lapse saamiseks liiga vana isegi muidu vanemaealiselt sünnitamist toetava arsti arvates, kirjutab ajaleht The Times.

Siiani kuulub Suurbritannia vanima sünnitaja rekord Patricia Rashbrookile, kes sai lapse 62-aastaselt. Timesi andmeil kasutas Munro sarnaselt Rashbrookile kehavälist viljastamist ja doonori munarakke.

Rashbrookil ja teistelgi kõrgemas eas naistel last saada aidanud kehavälise viljastamise eksperdi professor Severino Antinori hinnangul on juulis 67. sünnipäeva tähistav Munro siiski liiga vana. «Mind šokeerib mõte sellest, et 66-aastane naine sünnitab,» rääkis ta. «Meditsiiniliselt ma austan seda valikut, kuid rohkem kui 63 aasta vanuselt on kõik riskantne, sest sa ei saa tagada, et lapsel on armastav ema või pere.»

«Kuni 83-aastasele naisele on võimalik laps anda, kuid meditsiiniliselt on see kuritegelik, sest on tõenäoline, et aasta-paari jooksul kaotab laps oma ema ja kannatab psühholoogiliste probleemide all,» märkis Antinori.

Munrol Timesi andmel siiani ühtki last pole ja selle beebi kavatseb ta ilmale tuua keisrilõike abil tuleval kuul. Viljakusravi sai ta Ukrainas.

Antinori, kes on aidanud last saada 3000 49-63-aastasel naisel kommenteeris seda sõnadega: «Ukraina on üks hullemaid kohti: nad ei tee seal teste. Nad on päris seiklushimulised, pehmelt öeldes.»

Reproduktiivtervise konsultant Laurence Shaw aga meenutas, et see, kui kaua ema elab, ei pruugi olla seotud tema vanusega. «Tuleb tunnistada, et ükskõik kes ei pruugi elada nii kaua, et oma lapsed üles kasvatada,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles