Põhja-Koreas tähistatakse riigi asutaja sünniaastapäeva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea endiste juhtide Kim Il-sungi (vasakul)ja Kim Jong-ili kujud
Põhja-Korea endiste juhtide Kim Il-sungi (vasakul)ja Kim Jong-ili kujud Foto: SCANPIX

Täna leiavad Põhja-Koreas aset selle riigi asutaja Kim Il-sungi sünniaastapäeva pidustused ning lääneriigid jälgivad pingsalt selles totalitaarses riigis toimuvat.

Kinnitamata andmetel teeb Põhja-Korea tänasel tähtpäeval raketikatsetuse, edastab Reuters.

Hiinas töötanud põhjakorealased läksid juba eile Dandongi piiripunktist tagasi kodumaale, kaasas toitu ja elektroonikat. Selle kauba saab vaesuse all kannataval kodumaal millegi muu vastu vahetada või maha müüa.

Põhja-Koreas on nüüd ka lilled minev kaup, kuna neid viiakse suure juhi mälestusmärkide juurde.

USA välisminister John Kerry on visiidil Jaapanis, kus ta lubas Jaapanit Põhja-Korea eest kaitsta. Jaapanis on raketitõrjesüsteem käivitusvalmis. Kerry sõnas visiidi käigus, et USA on valmis Põhja-Koreaga läbirääkimisi pidama.

Möödunud nädala reedel teatas Põhja-Korea uudisteagentuur KCNA, et Põhja-Korea raketi hävitamine, tekitaks Jaapanis tuumakaose. Jaapan saatis Jaapani merele rakettidega varustatud sõjalaevad, et end kaitsta.

USA välisministri sõnul peaks Põhja-Korea saama aru, et ähvardustega kaevab ta endale veel suuremat auku.  Nii USA kui Jaapan otsivad kriisile diplomaatilist lahendust.

Põhja-Korea lükkas eile tagasi Lõuna-Korea palve pidada läbirääkimisi Kaesongi ühise tööstuspiirkonna küsimuses.

Põhja-Korea sulges lõunakorealastele Kaesongi möödunud nädalal ning teatas, et viib sealt ära 53 000 põhjakorealasest töötajat, kes on Lõuna-Korea firmade palgal.

Põhja-Korea parlamendi spiiker Kim Yong-nam sõnas, et nad ei loobu mitte mingi hinna eest tuumaprogrammist ning lääneriikide vastuseisust hoolimata arendavad seda edasi.

Põhja-Korea on viimased paar kuud ähvardanud USAd, Lõuna-Koread ja Jaapanit raketirünnakuga. Põhjuseks asjaolu, et ÜRO määras Põhja-Koreale uusi majandussanktsioone pärast veebruaris toimunud raketirünnakut.

Põhja-Korea asutaja Kim Il-sung sündis 15. aprillil 1912 ja suri 8. juulil 1994. Ta oli selle riigi peaminister 1948 - 1972 ning president 1972 kuni 1994. Pärast teda sai Põhja-Korea diktaatoriks ta poeg Kim Jong-il, kes suri 2011. aastal. Nüüd valitseb Põhja-Koread kolmas Kim, kelleks on Kim Jong-un ning kes on kahe varasema valitseja pojapoeg ja poeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles