USA endine kaitseminister vürtsitas raporteid piiblitsitaatidega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdur Iraagi lapsega juttu tegemas.
USA sõdur Iraagi lapsega juttu tegemas. Foto: AFP / Scanpix

Endine Ameerika Ühendriikide kaitseminister Donald Rumsfeld ilmestas president George W. Bushile mõeldud julgeolekuraporteid piiblitsitaatide ja võidukate piltidega Iraagi sõjast, väidab uudistekanal ABC News.


Ülemaailmset julgeolekuolukorda puudutavad infomaterjalid, mida Rumsfeld Bushi jaoks koostas, liikusid vaid presidendi ja käputäie Pentagoni tippametnike seas.

Näiteks 2003. aasta 31. märtsi raporti esiküljel oli ABC andmeil läbi kõrbe sõitev USA tank ja tsitaat Pauluse kirjast efeslastele: «Seepärast võtke kätte kõik Jumala sõjavarustus, et te suudaksite vastu panna kurjal päeval ja jääda püsima, kui te olete kõik teinud.»

Sama aasta 7. aprillil aga tõi ta Bushile Saddam Husseini pildiga raporti, kuhu oli kirjutatud lõik Peetruse esimesest kirjast: «Selline on ju Jumala tahtmine, et te head tehes paneksite vaikima rumalate inimeste arutuse.»

Nädal hiljem võis Bush vaadata pilti Saddam Husseini kuju allatirimisest, Ameerika sõdurit suudlevast Iraagi lapsest ja juubeldavast iraaklaste massist ning lugeda psalmirida: «Vaata, Issanda silm on nende peal, kes teda kardavad ja tema heldust ootavad, et tema tõmbaks nende hinge välja surmast.»

Väidetavalt oli selliste tiitellehtede valmistamine Rumsfeldi-aegse luurejuhi kindralmajor Glen Shafferi mõte.

Rumsfeld oli Bushi administratsiooni kaitseminister alates tema võimuletulekust 2001. aasta 20. jaanuaril kuni 2006. aasta 18. detsembrini, misjärel võttis ameti üle Robert M. Gates – ainus Bushi administratsioonist ka Barack Obama omasse läinud minister. Aastatel 1975-1977 oli Rumsfeld ka president Gerald Fordi administratsiooni kaitseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles