Atonen: Bostoni maratoni turvalisus oli hästi tagatud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Atonen
Meelis Atonen Foto: Peeter Langovits / Postimees

Möödunud aastal Bostoni maratonil osalenud Meelis Atonen leidis, et plahvatusi Bostoni maratonil poleks saanud kuidagi ära hoida.

Bostoni maratoni korraldust kirjeldas ta ülivõrdes. «Kõik suured maratonid on väga hästi korraldatud. Kui seal osaleb 30 000 - 40 000 või nagu Bostoni maratoni limiit on, 27 000 inimest stardis, siis see eeldab väga tugevat korraldus nii stardi- kui finišialas,» rääkis Atonen.

«Bostoni maraton on erakordne selle poolest, et ta on ühest kaugel eemal olevast punktist Bostonisse jooks, mis tähendab, et sisuliselt neid tsoone peab mitu tükki olema, mis peavad olema turvatud. Nii finišisse kui starti oma autodega ei saa, korraldajate bussid viivad eemalasuvatesse parklatesse. Vähemalt minu hinnangul oli see väga hästi korraldatud,» rääkis ta.

«Suurt üritust polegi võimalik teisiti korraldada. See on maailma üks suurtest maratonidest, mitte mingi juhuslik,» rõhutas ta.

Sel aastal Atonen ise Bostoni maratonile minna ei plaaninud: «Käisin eelmisel aastal ja see on suhteliselt kauge ning aeganõudev ettevõtmine, igal aastal ei jõuagi. Ma jooksin viimati maratoni üleeile Viinis, oli natuke lähemal käia.»

Atoneni hinnangul polekski saanud plahvatusi täiesti välistada. «Ega üheski linnas ei saa elu seisma panna, inimesed liiguvad, kõnnivad, tulevad ka stardi ja finiši lähedusse vaatama. Kui kellelgi on ebainimlik mõte peas, siis loomulikult on tal võimalik see korda saata,» arvas ta.

«Ei olegi võimalik ära hoida, kas me tahame, et kogu maailm muutub täiesti piiratuks ja turvatuks, et Bostoni linna lastaks kedagi vaid läbi turvasüsteemide? See muudab ju maailma elamise mõttetuks.»

Eesti maratonidega pole Atoneni hinnangul Bostoni oma üldse võrrelda võimalikki mastaabi erinevuse tõttu. «Esiteks pole Eestis sellist linna või linnastut nagu Boston, mille ümbruskonnas elab juba inimesi rohkem kui Eestis kokku. Teiseks on selle maratoni stardis 27 000 inimest, Eesti kõige suuremad rahvaüritused on mitu korda väiksemad,» märkis Atonen. Ometigi on tema hinnangul ka kõik Eesti jooksud väga hästi korraldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles