USA senaatorile saadetud kirjast leiti tugevatoimelist mürki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotograaf pildistab senaator Roger Wickeri kabineti ust.
Fotograaf pildistab senaator Roger Wickeri kabineti ust. Foto: SCANPIX

USA postiametnikud peatasid eile senaator Roger Wickerile lähetatud kirja, mis sisaldas tugevatoimelist mürki ritsiini, kinnitasid võimuesindajad.

Kiri avastati tavapärase kontrolli käigus sorteerimispunktis ja see ei jõudnud Wickeri kontorisse.

Senaatoreid informeeris leiust Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI). Pole teada, kas mürgitatud kiri võib olla seotud Bostoni terrorirünnakutega.

Mississippi vabariiklasest senaator pole esialgu juhtunut kommenteerinud.

Ritsiin on nii mürgine, et inimese võib tappa tühine kogus, mis jõuab vereringesse või hingatakse sisse. Ritsiiniga kokkupuutumine võib tuua inimesele surma 36-72 tunni jooksul. Naha kaudu mürk kuigi hästi ei levi. Ritsiinile pole vastumürki.

Aastal 2004 evakueeriti kolm senatihoonet, kui postist avastati samalaadseid ritsiiniümbrikke.

Aasta varem saadeti Lõuna-Carolinas asuva Greenville'i postitöötluskeskusesse kiri, milles oli väike pudel ritsiini. Kirjas lubati levitada ritsiini üle kogu riigi, kui valitsus ei muuda veoautojuhtidele kehtestatud uut reeglistikku.

Ajalehes New York Times 2011. aastal avaldatud artiklis märgiti, et Ühendriikidel on andmeid Al-Qaeda Jeemeni haru katsetest valmistada ritsiini, et kasutada seda rünnakuteks USA vastu.

Leht kirjutas täpsemalt määratlemata salajastele luureraportitele viidates, et Jeemeni alqaedalased püüavad hankida suurt kogust riitsinuseseemneid mürgi valmistamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles