Hamas ei taha Gazat niisama loovutada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm nädalat kestnud sõjategevuse käigus rusudeks muutunud Gaza sektorist jätkatakse rakettide tulistamist Iisraeli pihta.
Kolm nädalat kestnud sõjategevuse käigus rusudeks muutunud Gaza sektorist jätkatakse rakettide tulistamist Iisraeli pihta. Foto: Reuters / Scanpix

Palestiina islamistlik liikumine Hamas lükkas tagasi mõtte moodustada koos mõõdukama Fatahi leeriga ühine julgeolekujõud suletud Gaza tsoonis, kui see ei hakka tegutsema ka okupeeritud Läänekalda aladel.


Hamasi parlamendibloki kõneisik Salah al-Bardawil ütles, et igasugune kokkulepe uue julgeolekujõu moodustamisest Egiptuse vahendusel peetavatel lepituskõnelustel peab hõlmama kõiki okupeeritud territooriume, vahendas AFP.

Palestiina presidendi Mahmoud Abbasi selja taga olev Fatah on viimastel kuudel üritanud ületada lõhet kahe suure leeri vahel pärast seda, kui islamistid tõrjusid kahe aasta eest oma mõõdukamad rivaalid jõuga Gaza sektorist välja.

Fatahi esindajad teatasid eile Egiptuse riikliku agentuuri MENA vahendusel, et pooled nõustusid põhimõtteliselt looma ühist julgeolekujõudu Gaza maakitsusel ning loodavad lõplikust leppimispaktist teatada juulikuus.

Hamasi ja Fatahi delegatsioonid kohtuvad täna Kairos juba viiendat korda. Ent kõik senised pingutused kaht leeri lepitada on jooksnud ummikusse siis, kui jutuks tuleb uue võimaliku ühtsusvalitsuse koosseis ja kohustused.

Islamistid ei taha seni tunnistada ka Abbasi lepinguid juudiriigiga, kuid surve omavaheliste tülide lõpetamiseks palestiinlaste seas kasvab ka mujalt. Eelmise nädala lõpul nimetasid leppimist hädavajalikuks Türgi ja Süüria president.

USA president Barack Obama võõrustab aga täna Washingtonis esimest korda Iisraeli peaministrit Benjamin Netanyahut lootuses veenda viimast ka Palestiina riigi loomise vajalikkuses, ehkki nende vestluse peateemaks saab olema Iraani tuumaambitsioonide küsimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles