Grybauskaite lubab keskenduda Lääne-Euroopale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovolinik Dalia Grybauskaite.
Eurovolinik Dalia Grybauskaite. Foto: Reuters / Scanpix

Leedu presidendiks valitud Dalia Grybauskaite lubas välispoliitikas keskenduda Lääne-Euroopale.


«Ma tahaksin näha meie huvide laiemat levikut - ma pean eriti silmas Lääne-Euroopat. Ma tahaksin väga, et meie riik ei ole suhtlemisvõimeline ja kasulik ja intelligentne mitte ainult idas, vaid sama intelligentne ja kasulik ka läänes,» ütles Grybauskaite esmaspäeval pressikonverentsil.

Ta ei öelnud, millisesse riiki ta ametisse asumise järel esimese visiidi teeb.

«Mis puutub välisvisiitidesse, siis lähen ma ainult sinna, kus Leedu mind kõige rohkem vajab ja mitte sellepärast, et keegi on kellegi strateegiline partner või midagi muud,» ütles ta.

Poliitikaeksperdid ütlesid varem BNSile, et Grybauskaite ametiajal nihutatakse Leedu välispoliitika rõhuasetus ilmselt Läände.

Leedu ülikooli rahvusvaheliste suhete ja politoloogia instituudi lektori Tomas Janeliunase sõnul on üheks olulisemaks muutuseks tasakaalu otsingud, nii et suurem rõhk ei ole ainult Ida-Euroopal - Gruusial, Moldoval, Ukrainal - vaid ka Euroopa Liidu suurimatel riikidel.

«Ta otsib Lääne-Euroopa pealinnadest tuge ja hindab siis teiste ülesannete hulgas Euroopa integratsiooni väljavaateid... Suunad nihkuvad vastavalt pikaajalistele prioriteetidele,» ütles Janeliunas esmaspäeva varahommikul BNSile.

«On märke, mis viitavad, et Leedu pöörab suuremat tähelepanu ELi integratsioonile, mitte ELi laienemisele itta,» nõustus ka mõttekoja Ida Geopoliitiliste Uuringute Keskuse direktor Laurynas Kasciunas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles