USA ei tunnista Venezuelas presidendivalimised võitnud Madurot

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro Foto: SCANPIX

USA valitsus ei tunnista Venezuelas presidendivalimistel võidu saavutanud Nicolas Madurot.

USA välisminister John Kerry sõnas, et USA ei ole valmis sellist valimistulemust aktsepteerima, edastab BBC.

Maduro sai napi võidu vastaskandidaadi, opositsioonijuhi Henrique Caprilesi üle. Capriles nõudis häälte uuesti lugemist ning esitas vastavasisulise avalduse.

Venezuela valimisnõukogu ei ole häälte uuesti lugemise nõuet esitanud. Kõrgem kohus teatas, et selleks ei ole seaduslikku alust.

Kerry sõnul pooldab ta häälte uuesti üle lugemist.

«Need valmistulemused on vaidlustatavad ning selle tõttu ei ole Venezuela valitsus tõsiseltvõetav,» teatas Kerry USA senati välisasjade komiteele.

Maduro sõnul püüab USA sekkuda Venezuela siseasjadesse.

«USA on viimastel kuudel aina enam püüdnud Venezuela ellu sekkuda, seda eriti valimiste ajal, mis on väga brutaalne ja vulgaarne käitumine,» teatas Maduro.

Ametlikel andmetel sai Maduro 50,8 protsenti häältest ja Capriles 49 protsenti häältest.

Analüütikute sõnul ei ole Venezuela USA vastasuses midagi uut. Sellel aastal surnud president Hugo Chavez oli tuntud USA kritiseerija. Maduro tundub käivat tema jalajälgedes.

Natuke aega pärast Chavezi surma teatasid Venezuela võimud, et nad uurivad, kas president võidi tappa välisagentide poolt. naftaminister Rafael Ramirez sõnas siis, et kahtlusalusteks on nii USA kui Iisrael.

Venezuela ja USA vahel ei ole diplomaatilisi sidemeid olnud alates 2010. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles