Birmas alustati Suu Kyi protsessi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birma opositsioonijuhi Aung San Suu Kyi vabadust nõudvad meeleavaldajad Tokyos.
Birma opositsioonijuhi Aung San Suu Kyi vabadust nõudvad meeleavaldajad Tokyos. Foto: Reuters / Scanpix

Birma opositsioonijuht ja inimõiguste eest võitleja Aung San Suu Kyi viidi täna kohtusse, kus teda ähvardab kinnipidamise pikenemine veel viie aasta võrra, mis on äriitanud lääneriike ja sundinud neid otsima karmimaid sanktsioone sõjaväehunta vastu.


Suu Kyi sai suletud uste taga Yangoni kurikuulsas Inseini vanglas süüdistuse koduaresti režiimi rikkumises, kuna üks ameeriklane tungis selle kuu alguses salaja tema koju, vahendas Reuters.

Kaitsja sõnul oli naine heas tujus ja temaga paistis kõik korras olevat. Eraldi tuuakse kohtu ette ka 53-aastane ameeriklane, kes ujus isetehtud lestadega üle järve opositsioonijuhi valdustesse ning varjas end seal kaks päeva.

Ekstrentrikuks peetav John Yettaw saab süüdistuse immigratsioonireeglite rikkumises ja võõrasse valdusesse tungimises.

Inseini vangla juures oli täna range valve ning tänavatel liikumine takistatud okastraaditõketega. Kohale tulid ka paarsada opositsiooniaktivisti, samuti hulgaliselt huntameelseid isikuid, kuid kokkupõrgetest teateid pole.

Protsessil kuulati üle esimesi prokuratuuri paarikümnest tunnistajast, samaga jätkatakse ka homme. Kohtupidamine võib advokaadi sõnul venida kuni kolme kuu pikkuseks.

Euroopa Liidu välisministrid arutasid täna võimalusi karmistada sanktsioone Birma sõjaväehuntavastu, kuid paljude arvates ei avaldaks need kuigi suurt mõju ning pigem tuleks otsida võimalust mõjutada suletud riiki suurte naabrite Hiina ja India kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles