Olekas peab Valgevene lennuki piiririkkumist vähetähtsaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene õhujõududele kuuluv Mig-29.
Valgevene õhujõududele kuuluv Mig-29. Foto: SCANPIX

Valgevene sõjalennuki Mig-29 Leedu õhuruumi tungimise näol oli tegemist «väikese» rikkumisega, mille Leedu riigiasutused jõudsid õigeaegselt jäädvustada, ütles kaitseminister Juozas Olekas täna päev varem toimunud vahejuhtumit kommenteerides.

«Tõepoolest, me registreerisime piiririkkumise. Kogu vahejuhtum lõppes küllaltki õnnelikult. Protseduurid toimisid. Ma olen rahul, et kontrollisime olukorda ja meil oli Valgevene partneritega edukas sidepidamine,» lausus kaitseminister. «Niisugustes olukordades saame neil helistada, neid teavitada ning saada ka vastuse.»

Vastates küsimusele, kas Šiauliais baseeruvad NATO hävitajad said käsu õhku tõusta, ütles Olekas, et tegemist oli tagasihoidliku vahejuhtumiga, mis ei vajanud täiendavate meetmete kasutuselevõttu.

«Esmalt suutsime me registreerida asjaolu, et meie õhuruumi sisenes lennuk ja rikkumine oli väike, samuti seda, et lennuk pööras kohe tagasi, mistõttu ei pidanud me midagi täiendavat ette võtma,» rääkis minister.

Vilnius esitas Minskile neljapäevase piiririkkumise tõttu diplomaatilise noodi.

Välisministeeriumi teatel fikseeriti kolmapäeval Leedu aja järgi kell 13.05 Valgevene lennuki Mig-29 Leedu õhuruumi sisenemine Varėna rajooni Pogarenda küla kohal.

«Lennuk lendas Leedu territooriumi kohal umbes kaks minutit,» edastas välisministeerium. Valgevene saatkonnale Vilniuses saadetud noodis on palve «esitada igakülgne informatsioon Leedu õhuruumi rikkumise kohta ning võtta kasutusele meetmed taoliste intsidentide ärahoidmiseks tulevikus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles