Sookvootide eiramine kahandas Merkeli partei toetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa tööturuminister Ursula von der Leyen (vasakul) ja kantsler Angela Merkel
Saksamaa tööturuminister Ursula von der Leyen (vasakul) ja kantsler Angela Merkel Foto: Reuters / Scanpix


Saksa kantsleri Angela Merkeli konservatiivide otsus mitte toetada ettevõtete juhatustele sookvootide kehtestamist on kahandanud nende populaarsust viis kuud enne parlamendivalimisi, selgub ajalehes Bild am Sonntag avaldatud küsitlustulemustest.
 

Merkeli juhitav võimuliit hääletas neljapäeval maha opositsiooni ettepaneku kehtestada ettevõtete juhatustele sookvoodid. Hääletus tõi ilmsiks lõhe CDU ridades ja Merkel oli sunnitud tegema järeleandmisi, kirjutab BNS.

Alamkoda Bundestag lükkas tagasi ettepaneku, mis nõudis, et suurettevõtete juhatustes ja nõukogudes saavutaksid naised kvootide toel kümne aastaga 40 protsendise esindatuse.

Ettepanekut toetas aga tööturuminister Ursula von der Leyen ja pärast intensiivseid arutelusid nõustus CDU lõpuks siiski lisama alates 2020. aastast oma parteiprogrammi nõudmise, et suurfirmade nõukogudes oleks 30 protsenti naisi.

Merkeli kristlike demokraatide (CDU) blokki toetab 39 protsenti vastanuist, möödunud nädalaga võrreldes on toetus kahanenud kahe protsendipunkti võrra.

Suurima opositsioonierakonna, sotsiaaldemokraatide toetus püsib muutumatult 26 protsendil, ehkki partei lootis möödunud nädalavahetusel läbi viidud kongressiga seda turgutada.

Ka konservatiivide koalitsioonipartner Vabad Demokraadid on senise viieprotsendise toetuse säilitanud ja ületaks sellega valimiskünnise.

SPD eeldatavat liitlast rohelisi toetab 14 protsenti ja vasakäärmuslikku Linket kaheksa protsenti vastanuist.

Nädalaga on populaarsust juurde võitnud vaid väiksemad erakonnad nagu Piraadipartei, kelle toetus küünib nelja protsendini.

Küsitluse viis läbi sõltumatu avaliku arvamuse uuringute instituut Emnid 11.-17. aprillil 2410 inimese hulgas.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles